Čtvrteční Noční linka: Žít přítomností. Umíte to?

9. leden 2020

Žijete přítomností a nebo je to pro vás těžké? Učíte se to? Dokázali jste se vyrovnat s minulostí, ať už byla jakákoliv, přijmout ji se vším všudy a žít tady a teď? Je to podle vás důležité? Co z minulosti vás poučilo, posunulo dál, za jaké zážitky a zkušenosti jste vděční?

Uzavření minulosti znamená nový začátek a odpoutání se od všeho, co bylo kdysi. Nalezení klíče k uzavření minulosti spočívá v kompletním přijetí toho, co se nám stalo. Pak můžeme přejít do přítomnosti a začít znovu naplno žít. Ne každý to ale dokáže.

V řadě lidí bije srdce ublíženého dítěte, které při každé všední události znovu prožívá stará utrpení. Pokud se ale nenaučíme vyrovnat s jakoukoliv minulostí, respektive ji přijmout, nezískáme plnou odpovědnost za svůj život. Jednoduše řečeno musíme se naučit zavřít dveře za minulostí a teprve pak můžeme otevřít nové.

A to se týká všech oblastí lidského života. Odpustit a přijmout je těžké, ale bez toho přítomnosti není. Nejdůležitější ze všeho je tedy pochopit minulost, jedině pak můžeme přijmout přítomnost.

Je dobré zaměřit se i na pozitiva, která v nás jsou. Existuje celá řada rituálů, které si můžete i sami vymyslet a díky nim symbolicky uzavřít něco, co bylo nefunkční a nebo zkrátka už skončilo. Na vaše příběhy a zkušenosti se těší moderátor Noční linky Karel Sladký. Můžete mu k tématu už teď napsat přes tuto internetovou stránku nebo zatelefonujte přímo do studia po 23. hodině na číslo 731 800 900.

autor: kas
Spustit audio