Dálniční přechod v Rozvadově čekají velké změny

10. říjen 2015

Kdysi největší středoevropský dálniční hraniční přechod býval chloubou Česka, opuštěné a nevyužité budovy teď pomalu chátrají. Jejich budoucnost je tématem intenzivních jednání.

Dálniční hraniční přechod v Rozvadově býval chloubou Česka. Moderní vstupní bránu otevřela naše země v roce 1997. Největší podobný areál ve střední Evropě ale fungoval jen deset let. Se vstupem do Schengenu v roce 2007 ztratil přechod význam, opustili ho celníci a areál začal chátrat.

Na příjezdu do České republiky čeká na dálničním hraničním přechodu v Rozvadově na motoristy velké parkoviště pro kamiony i osobní auta. Je tu také benzinová stanice, bistro, restaurace a jsou tu i další drobné provozovny. V opačném směru, tedy na výjezdu z České republiky je to jiné. Zatím je tady jenom jedno velké staveniště. V dohledné době se to ale změní, postarat se o to chce soukromý investor.

„Budujeme čerpací stanici pohonných hmot, součástí výstavby bude bistro pro cestující, velkokapacitní sociální zařízení a zároveň samostatný objekt typu fast foodu, který by měl být zprovozněn v příštím roce," uvedl Petr Škoda z firmy, která už v současné době provozuje benzinovou stanici ve směru do Česka. Hotovo by podle něj mohlo být do konce tohoto roku, zhruba v polovině prosince.

O budoucnosti opuštěných budov se zatím stále jedná

I přesto tady na hraničním přechodu ale stále zůstávají budovy, které kdysi využívali policisté, celníci, směnárníci nebo spediční firmy. Co s těmito často omšelými, každopádně prázdnými budovami bude, zatím není jasné. O jejich budoucnosti rozhoduje Ředitelství silnic a dálnic, které před časem objekty získalo. I tady by se ale brzo mohlo začít něco měnit.

„O dalším využití budov probíhá v současné době velmi intenzivní diskuze," shrnul situaci mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

V dohledné době čeká dálniční přechod ještě jedna změna. Na příjezdu do Česka funguje v současnosti kromě čerpací stanice i několik drobných prodejen a provozoven, to se má ale změnit. K poslednímu prosinci s nimi totiž Ředitelství silnic a dálnic ukončí nájemní smlouvu.

autor: lum
Spustit audio