Další trik podvodníků. Přesvědčí vás, abyste všechny úspory vložili do bitcoinmatu, pak vás okradou

6. prosinec 2023 19:06

Policisté varují před podvodníky. Ti pod falešnou záminkou donutí po telefonu lidi odnést své úspory do bitcoinmatu a převést je na kryptoměnu.

V Plzeňském kraji přibývá kyberkriminality. Případů, kdy podvodníci pod různými legendami vylákali z lidí peníze, bylo v regionu letos už 770. Podvodníci tak okradli důvěřivé lidi o celkem 8 milionů korun. V těchto dnech policisté varují v plzeňském obchodním centru Plaza před specifickým druhem kriminálních případů. V nich se podvodníci po telefonu vydávají za zástupce banky a přesvědčují lidi, že jejich peníze na účtu jsou v nebezpečí.

„Volající neřekne přímo název konkrétního peněžního ústavu, ale občané většinou reagují tak, že sami prozradí, u které banky mají účet,“ popisuje policejní mluvčí Dana Ladmanová. „Podvodník dále požádá o číslo platební karty nebo její fotokopii. Následně vyžaduje přístup do internetového bankovnictví.“ Občan často stráví s volajícím na telefonu i několik hodin.

Úspory končí v bitcoinmatu

Nakonec podvodník navede poškozeného na výběr finančních prostředků z účtu a jejich uložení do takzvaného bitcoinmatu. Ty můžeme najít v Plzni v různých obchodních centrech, jedná se o přístroje, jež slouží pro vkládání hotovosti a její převod na kryptoměnu. Poškozený je přesvědčený o tom, že tímto krokem zachraňuje své úspory a přesouvá je na bezpečnější místo. Ve skutečnosti ale peníze odcházejí na účet podvodníků. V některých případech se podvodníkům dokonce podaří přemluvit poškozeného, aby si vzal ještě úvěr a tyto peníze pak také vložil do bitcoinmatu.

Jak bychom se měli tomuto typu podvodu bránit? „V žádném případě nedoporučujeme, aby lidé na telefonáty jakkoliv reagovali, ať už se volající představí jako zástupce banky, nebo jako policista,“ říká Dana Ladmanová. „Veškeré informace si lze vždy ověřit přímo v peněžním ústavu nebo na kterémkoliv oddělení policie. Nutno dodat, že bankéři ani policisté tímto způsobem nikdy nepostupují. A pokud se člověk stane obětí podvodu, okamžitě po zjištění by měl tuto skutečnost oznámit peněžními ústavu i policii.“

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio