Další zaměstnance musí přijmout Plzeňský kraj, mají pomáhat s novým systémem dotací na sociální služby

13. listopad 2014

Sociální služby v Plzeňském kraji dostanou příští rok od státu o 33 milionů korun více než letos. Od ledna příštího roku se také mění způsob financování sociálních služeb. Peníze ze státního rozpočtu budou poskytovatelům rozdělovat jednotlivé kraje. Plzeňské hejtmanství kvůli tomu muselo nabrat nové lidi.

Podle vedoucího odboru sociálních věcí na Plzeňském hejtmanství Filipa Zapletala poskytuje na území kraje sociální služby 111 organizací a jejich počet se za poslední roky nemění. Mezi ně kraj v příštím roce rozdělí ze státního rozpočtu předpokládaných 386 milionů korun. Podle Filipa Zapletala se v současné době počet zaměstnanců musel navýšit o tři nové pracovníky, kteří mají na starost administrativu a do příštího roku budou potřebovat další čtyři pracovníky, protože se bude využívání dotací i kontrolovat. Letos se na kraji sešly požadavky na 501 milionů korun. Tolik peněz ale k dispozici není.

Ze 111organizací na území kraje hejtmanství provozuje 12 příspěvkových organizací. Patří mezi ně domovy pro seniory, pro osoby se zdravotním postižením a pro osoby se zvláštním režimem. Při rozdělování peněz ze státního rozpočtu ale nemají mít žádné výhody. Filip Zapletal k tomu říká: "My máme vypracovanou metodiku, kterou schválilo zastupitelstvo Plzeňského kraje v září letošního roku, ta vychází i z ministerské metodiky a tam jsou vlastně jednotné dané vzorečky podle druhů služeb bez ohledu na to, kdo je zřizovatelem nebo provozovatelem té služby, takže ten rovný přístup je tam zajištěn."

Nový systém přerozdělování peněz má své výhody

Nový systém přerozdělování peněz na sociální služby má podle radního Plzeňského kraje pro sociální věci Zdeňka Honze hned dvě výhody: "Kraj má blíže k jednotlivým poskytovatelům sociálních služeb, dokáže pružně reagovat na potřeby i na změny. Další věc je ta, že příjemci dotací budou ty peníze dostávat nikoliv třikrát za rok, ale pouze dvakrát - k 31. březnu a k 15. červenci. A tím v polovině roku bude mít poskytovatel veškeré finanční prostředky ze státního rozpočtu na účtu."

Dalším zdrojem prostředků na sociální služby je např. příspěvek na péči, příspěvek od zdravotních pojišťoven a také od zřizovatele. Ten většinou slouží na provoz a na mzdy. Plzeňský kraj ho chce v příštím roce zvýšit o 9 milionů korun.

Mění se zájem o jednotlivé sociální služby

Podle Filipa Zapletala se také mění zájem o jednotlivé sociální sluby: "Jsou požadovány služby terénní, nejčastěji pečovatelská služba, potom je nárůst požadavků na služby domova se zvláštním režimem, což jsou většinou pro občany s demencí, v oblasti poradenských služeb jsou to zejména dluhové, což je problematika čím dál tím častější, u terenních služeb jsou to veškeré služby, které zacházejí přímo za klientem do domácností." A tento trend podporuje i Plzeňský kraj, který má na terénní služby hned dva dotační tituly.

autor: mkl
Spustit audio