Dalších 700 stromků zasadí účastníci projektu We love Šumava

17. září 2019 08:30

Dobrovolníci na Šumavě opět vysadí stovky nových stromků. Zapojili se do projektu We love Šumava, za kterým stojí bratři Brožovi ze Železné Rudy. I proto se stromky vždy sázejí přímo v tomto regionu. Akce se koná už po páté.

Už tuto sobotu vysadí dobrovolníci 700 jedliček v lesní školce nad Železnorudsku. Místo sázení přidělují organizátorům pracovníci Lesů České republiky. V minulosti se dvakrát sázelo pod Pancířem, pak na Špičáku a u Gerlovy Huti. I s aktuálně vybranou lokalitou bude na Šumavě už 3 200 stromů vysazených dobrovolníky v rámci projektu We love Šumava.

Vždy se sází jen certifikované sazenice z oficiálních školek, a to proto, aby se zabránilo případnému zavlečení chorob do lesů. Následně probíhají také kontroly, zda se sazeničky ujaly. Najdou se vždy maximálně jednotky stromků, které se nechytly. A to je velký úspěch, který je daný možná i tím, že lidé od počátku mají ke svým stromkům vztah. Vykopají pro ně opravdu poctivou díru a velice pečlivě je zasadí. Výsadbu nekontrolují jen organizátoři akce, ale i pracovníci Lesů České republiky a samozřejmě sami účastníci, kteří se prý na ta místa vracejí a sledují ten svůj konkrétní stromek.

Jedno tričko jeden stromeček

Princip celé akce je jednoduchý. Dvakrát do roka se zhruba na deset dní uvolní do prodeje trička We love Šumava, s tím, že za každé koupené tričko se pak na Šumavě vysadí jeden strom. Ten buď přijedou lidé vysadit osobně, a když jim to nevyjde, dostanou alespoň fotografie i video ze sázení a hlavně souřadnice místa, kde se stromky sázely, takže se tam můžou přijet kdykoli podívat. U každého místa je i jmenovitý seznam všech lidí, kteří na konkrétní výsadbu zakoupením trika přispěli.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio