Dejte nám vajíčko

15. duben 2022

K velikonočním oslavám neodmyslitelně patří koledy, říkanky a melodie, pomocí kterých chlapci mohou od vyšlehaných dívek získat nějakou drobnou odměnu.

Původně velikonoční koleda označovala písně, které děti zpívaly na oslavu velkých křesťanských svátků. Tak třeba: „Paní mámo zlatičká, darujte nám vajíčka. Nedáte-li vajíčka uteče vám slepička do horního rybníčka a z rybníka do louže, kdo jí odtud pomůže?“

Během velikonočních svátků se v Česku prodají desítky milionů vajec. Snad všechny velikonoční pokrmy totiž vejce obsahují. Ale vejce neslouží jen jako součást přípravy velikonočních jídel, ale vejce zdobená jsou určena hlavně pro koledníky. Jejich barvení patří k oblíbeným velikonočním tradicím. A Češi jsou v ní velmi kreativní.

K vajíčkům se váže i celá řada jednoduchých lidových říkadel: „V ošatce mám vajíčka, co snesla mi slepička. Jsou tam krásně malované, nebo pěkně bílé. Jen si vemte koledníci, které jsou vám milé.“ „Kropenatá slepičko, jaké mi dáš vajíčko? Jé to bude překvapení, nad strakaté přece není.“ „Kropenatá slepička snesla bílá vajíčka. Obarvím je, vymaluji, všechny chlapce obdaruji. Pentličky si nastříhám, na pomlázku jim je dám

K velikonočním svátkům se váže i zajíček nebo králíček a samozřejmě pomlázka. „Běží bílý králíček, v tlapičce má kožíšek, v něm barevná vajíčka, co mu dala slepička. Koho potká, tomu praví, že mu přeje štěstí, zdraví, hezky se naň usměje, srdíčko mu zahřeje.“ „Upletl jsem pomlázku, je hezčí než z obrázku. Všechny holky, které znám, navštívím a vymrskám. Než mi dají vajíčko, vyplatím je maličko.

Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanským svátkem oslavujícím zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Kromě toho také oslavují konec zimy, příchod jara, probouzení přírody, plodnost a lásku. Oslavme si je pokud možno v pohodě a klidu. Připravte si pro koledníky třeba sladkého beránka, jidáše, malovaná vajíčka a kraslice.

Spustit audio