Den Bolevce v Plzni představí nově zrekonstruovanou náves

4. září 2015

Vesnická památková zóna prošla nákladnou rekonstrukcí a veřejnosti se představí v novém kabátu. Návštěvníky slavnosti čeká navíc bohatý program.

Bolevecká náves zažije už zítra 5. září velkou slávu, po nákladné rekonstrukci se prostor lidem představí v nové podobě. Město do této investiční akce vložilo téměř 52 milionů korun. V rámci toho se zrekonstruovala také požární zbrojnice a hasičská nádrž. Asfalt nahradily žulové kostky, kameny a opravou prošly i opěrné zdi. Lidé tam navíc také opravili své domy, náves tak už nic nehyzdí.

„Je to slavnostní otevření Bolevecké návsi, která byla dokončena a zkolaudována a chceme tento významný krok nějakým způsobem velice slušně oslavit, aby lidi viděli, jak je to nádherné," řekl starosta Sdružení boleveckých rodáků Jaroslav Čechura.

Druhý ročník akce nazvané Den Bolevce rekonstruovanou lokalitu nejen otevře veřejnosti, ale nabídne i bohatý kulturní program.

„Zahajuje to Václav Žákovec se svou celou kompletní kapelou koncertem, který bude trvat téměř dvě hodiny. Ve 14 hodin zahájím já s panem starostou městského obvodu Plzeň 1 Brabcem, pak bude to vystoupení skupiny Máj z Blatnice, jsou to dudáci, je to taneční soubor a bude se tam i zpívat. A takový bonbonek na dortu v 17 hodin je vystoupení CK Švejkova Šramla s panem Kubištou," popsal Jaroslav Čechura.

Doprovodný program představí i řemesla a nudit se nebudou ani děti

To ale ani zdaleka není všechno, program toho nabídne mnohem víc. Návštěvníci se mohou mimo jiné těšit na historický šerm, divadelní soubor Jezírko představí svoji komedii a závěr večera vyplní country kapela. Program je rozdělen na tři scény. Tou hlavní je přímo samotná náves, další je statek U Matoušů a statek U Šteklů. To všechno pak doplní ještě pestrý doprovodný program.

„Je to třeba vystoupení malých hasičů a čertíků před hasičárnou, bude tam také prezentace správy veřejného statku města Plzně, prezentace Totemu v prostoru parku a budou tam i různé prvky pro děti, jako vláček, houpačky a pak i dobové stánky s různými historickými řemesly a výrobky," doplnil Jaroslav Čechura.

autor: mkl
Spustit audio