DEPO2015 ožilo Trnkovou Zahradou. Nabízí interaktivní expozici se slony, velrybou i trpaslíkem

11. červen 2023 15:00, aktualizováno

Interaktivní expozice Trnkova zahrada 2 rozehrává a oživuje příběh nejúspěšnější dětské knihy Jiřího Trnky Zahrada, ve kterém pět malých kluků objeví cestou do školy starobylou zahradu a prožijí v ní řadu nečekaných setkání a veselých dobrodružství.

Expozice převádí příběh původní předlohy do multimediální instalace s originální scénografií, která na 450 m² rozehrává ilustrace Jiřího Trnky do podoby kouzelné zahrady. Návštěvníci se v ní vtělí do postav knižních hrdinů a na vlastní kůži prožijí jejich dobrodružství. Autory expozice jsou Jan a Matyáš Trnkovi, dědicové a pokračovatelé Jiřího Trnky.

Návštěvníci se v Zahradě stávají součástí příběhu a setkávají se se všemi hlavními postavami z knihy. Čekají tu na ně například kamenný trpaslík, který pomocí 3D stereoskopické projekce láká k běhu skutečnou zahradou, zlomyslný kocour, kterého se děti v interaktivní projekci snaží dohnat na tříkolkách, dobráčtí sloni, předvádějící různá cirkusová čísla, přemoudřelá velryba, čtoucí svojí velrybí mluvou humorné texty, nebo zpívající psí smečka.

„Expozice má podtitul Originální kybernetoskop. Jedná se o velkokapacitní audiovizuální stroj na zábavu, legraci a půvabné nesmysly. Byl zbudován na půdorysu knihy, výtvarného divadla, biografu, cirkusu a motokrosu,“ říká Jan Trnka, syn výtvarníka Jiřího Trnky a spoluautor výstavy.

Velký důraz je kladen na interaktivitu. „Expozice je koncipována jako audiovizuální zážitek. Návštěvníci v ní pracují s různými interaktivními projekcemi, animacemi i mechanickými exponáty. Vše je „zabaleno“ v bohaté, ucelené scénografii, postavené na dědečkově originální tvorbě,“ doplňuje Matyáš Trnka, vnuk Jiřího Trnky a spoluautor výstavy.

Výstavu můžete navštívit v plzeňském DEPO2015 do konce roku 2023.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio