Dermatologové varují: Nepodceňujte sluneční záření!

7. červenec 2015

Krásné počasí a horko vyhání i na západě Čech tisíce lidí k vodě a na zahrady. Neměli by ale zapomínat na určitá pravidla pobytu na slunci.

Návštěvnost koupališť láme na mnoha místech Plzeňského i Karlovarského kraje rekordy. Osvěžení hledají děti i starší návštěvníci, lidé opálení i zcela bílí. Někdo se opaluje lépe, jiný se zase velmi rychle spálí. Pobyt na slunci je skoro věda a je třeba mít jasno v tom, jak se nejlépe ochránit před škodlivým vlivem slunečního záření.

„Není třeba se sluníčka bát. Ale je třeba, aby se člověk nespálil, takže snažit se v první řadě nevystavovat se sluníčku přes poledne, kdy je největší intenzita slunečního záření - to znamená mezi tou 11. a 16. hodinou a snažit se co nejvíc zakrývat tělo oblečením, nosit sluneční brýle, čepice," vysvětlila dermatoložka Kateřina Hladíková.

Samozřejmě není možné, aby lidé na slunci chodili neustále zahalení. V takovém případě by ale měli používat vhodné opalovací prostředky. Těch je dnes k dispozici nepřeberné množství. Liší se velikostí ochranného faktoru, konzistencí, užitím různých pečujících přísad a samozřejmě také cenou.

Nejdůležitějším měřítkem při výběru je ale jednoznačně ochranný faktor. Lidé, kteří mají citlivější pokožku, by v našich podnebných podmínkách měli používat vysoký faktor. Optimální je padesát. Dětem a méně citlivým lidem stačí faktor třicet a pro ty, kteří se obecně opalují dobře, je dostačující i faktor dvacet. Pokud vybíráme opalovací prostředek pro dovolenou v jižních zemích a na horách, měl by být faktor samozřejmě ještě vyšší.

Změny pigmentových znamének je třeba hned konzultovat s lékařem

Výběr konzistence opalovacího prostředku záleží čistě na našich osobních preferencích. Někomu lépe vyhovují klasické krémy, jiný zase spíše sáhne po oleji nebo lehčí emulzi. Aby ale námi zvolený prostředek skutečně fungoval, musí se také správně použít.

„Měl by se aplikovat alespoň třicet minut před tím, než na sluníčko jdeme a v dostatečném množství, což je u dospělého asi sedm čajových lžiček. Samozřejmě je nutné opakovat aplikaci toho sunscreenu v případě, že plaveme, potíme se, nebo se třeba utřeme ručníkem," radí Kateřina Hladíková.

Pokud ochranu před sluncem podceníme, v lepším případě si způsobíme nepříjemné spálení kůže. V horším případě ale riskujeme rakovinu. A kožních rakovin v Česku stále přibývá. Podle lékařů jsou kožní nádory nejagresivnější a nejrychleji se rozšiřující nádory vůbec, objevují se hlavně u mladších lidí.

V souvislosti se slunečním zářením jde především o tzv. maligní melanom, který vzniká jako nenápadné znaménko na kůži. Při jakékoli změně pigmentových kožních útvarů by proto lidé měli co nejrychleji vyhledat lékaře.

Prevencí před touto formou rakoviny je podle dermatologů pouze správná ochrana před slunečním zářením, tedy hlavně jeho ultrafialovou složkou. Pro bezpečně strávené léto je tedy tím nejdůležitějším pravidlem vyhýbat se polednímu slunci a pokud možno, chránit se oblečením.

autor: en
Spustit audio