Deset amerických stážistů zlepšuje na českých školách výuku angličtiny

17. listopad 2013

S výukou angličtiny pomáhá od září na českých školách deset amerických stážistů. Působí jako asistenti učitele. Jejich pobyt pokrývá vládní stipendium Fulbrightovy komise.

„Zájem ze stran škol je rozhodně veliký, ale je i ze strany amerických asistentů. Doufáme, že budeme mít i dost financí, abychom mohli tyto zájmy propojit a uspokojovat,“ říká Andrea Semancová, která program stipendistů spravuje.

Především mimopražské školy mívají problémy najít pro výuku rodilého mluvčího. Letos se to přes Fulbrightovu komisi povedlo například střední průmyslové škola v Plzni.

„Je to naše premiéra, máme ho tady poprvé. Je to dívenka, která je 15 hodin týdně ve vyučovacích hodinách s našimi žáky. Výhody jsou veliké, děti mají kontakt s rodilým mluvčím, ona tu hodinu zpestří, děti do výuky vtáhne. Děti lépe komunikují, tolik se nestydí a určitě je to pro ně zábavnější,“ říká ředitelka školy Ivana Raunerová.

Rosalia Maier Katkin přiletěla z Floridy a sama vypadá spíš jako středoškolačka. Stáž na plzeňské průmyslovce si užívá. „Jsem velmi příjemně překvapena chováním našich studentů a oceňuji i jejich snahu co nejvíce hovořit anglicky.“

Anglicky mluvící asistentku oceňuje i studentka Kateřina. „Určitě se mi lépe mluví. Opravuje mi chyby, je hodně přátelská a vtipná.“

Program funguje od roku 2005, od té doby s výukou angličtiny pomohlo skoro 50 asistentů.

autoři: ima , mkl , klb
Spustit audio