Děti a mládež budou v sobotu soutěžit v Portě

2. listopad 2018 16:33

V Plzni se v sobotu uskuteční oblastní kolo dětské porty. Mladí muzikanti předvedou své umění v oblasti folku a country.

Folk, country a trampská píseň - to jsou hlavní hudební žánry soutěžního festivalu Porta, který v Česku funguje už dlouhé roky. Mladí zpěváci a kapely nejdřív soutěží v oblastních kolech v jednotlivých regionech a v Plzeňském kraji to bude právě tuto sobotu. Hudebníci budou poměřovat své schopnosti v Sokolovně Bolevec od 10 hodin.

„Dětská porta má široký záběr, je pro děti a mládež do 20 let, každý, kdo umí na něco hrát a má odvahu, se může přihlásit,“ vysvětlila organizátorka oblastního kola soutěže Dětská porta v Plzni Marcela Holomelová. „Kategorie jsou rozděleny podle věku, pak máme kategorii dua, jednotlivci, skupiny a mohou soutěžit také děti za doprovodu dospělého,“ uvedla organizátorka s tím, že soutěžící jsou omezeni jen žánry, ale porota je vstřícná. Pokud někdo trochu překročí žánr folku nebo country, příliš to nevadí. Soutěžit mohou i děti i s vlastní tvorbou.

Hodnotit bude porota i diváci

Porota je složená z hudebníků, učitelů a svého vítěze vybírá i obecenstvo. „V porotě bude Petr Merxbauer z kapely Strašlivá podívaná a vůbec další ‚strašliváci‘, učitelé a svého favorita si zvolí i diváci,“ uvedla Marcela Holomelová.

O akci je podle ní mezi mladými lidmi zájem zhruba stejný jako v minulých letech: „Muzikantů nám neubývá, ti mladší mají ostych, ale ti mohou přijít třeba ve skupině. Připravit si mohou jednu až tři písničky, my doporučujeme alespoň dvě, kdyby jednu zkazili, aby mohli svůj výkon vylepšit.“ Vítězové oblastního kola soutěže Dětská porta postoupí do republikového finále, které se uskuteční příští rok v červnu v Kroměříži.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová
Spustit audio