Developer Amádeus Real kupuje Tesco v centru Plzně

25. červenec 2017

Pražská developerská společnost Amádeus Real kupuje budovu obchodního domu Tesco na Americké třídě v centru Plzně. Zatím není jasné, co s objektem zamýšlí.

Řetězec Tesco v pátek oznámil, že prodává své obchodní domy v Plzni a Brně, staré několik desítek let, kvůli vysokým nákladům na budoucí opravy. V Plzni skončí obchod Teska úplně. Tesco, které má ve městě ještě tři prodejny, ho přestane provozovat po 15. říjnu.

Amádeus nebude na základě dohody s prodávajícím specifikovat kupní cenu ani další podmínky prodeje. „V tuto chvíli mohu pouze sdělit, že tato transakce logicky zapadá do snahy nalézt řešení pro zástavbu území vymezeného spodní částí Americké ulice, Sirkovou ulicí a Denisovým nábřežím v Plzni. Výrazně se tak rozšiřují možnosti zpracování kvalitního urbanistického řešení prostoru,“ uvedl mediální zástupce developera Karel Samec.

Amádeaus chtěl v letech 2008 až 2014 postavit v Plzni velké obchodní centrum za 2,5 miliardy Kč. Výsledky referenda ale zavázaly radnici, aby podnikla všechny kroky proti stavbě. Developer podal žalobu na město a domáhá se náhrady škody za zmařený projekt a ušlý zisk. Soud začal v září 2015. Krajský soud v Plzni koncem června vrátil spor k prvoinstančnímu Okresnímu soudu Plzeň-město. Podle soudu město porušilo své povinnosti a má jednat o výši škody. Apeloval na obě strany, aby se pokusily o dohodu. Město s rozhodnutím nesouhlasí a zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu. Dodneška ale radnice nemá rozsudek.

Podle primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) město už několik měsíců jedná s developerem o podobě zástavby území po zbořeném domu kultury v centru. Pro plochu, jejíž částí je pozemek původně určený pro stavbu obchodního domu, se připravuje územní studie, která naváže na loni schválený územní plán. Studie, bez níž nelze území zastavět, byla teď dokončená. Pokud bude Amádeu vyhovovat, projekt obchodů přepracuje.

Primátor je rád, že obě strany spolu od října intenzivně diskutují. Cílem města je zastavět 2,4hektarovou volnou plochu. Obchodní komplex měl stát převážné na pozemcích Amádea, potřeboval ale okrajové městské parcely. Plzeň na ně v červnu 2013 vypověděla nájemní smlouvu, protože projekt podle radnice nesplňoval regulační podmínky. Investor tvrdí, že jim vyhověl, ale že některé byly nejednoznačné.

zdroj: ČTK
Spustit audio