Digitalizace vzpomínek je jedním z bezplatných vzdělávacích kurzů pro seniory v Hradci Králové

14. březen 2024 08:12

Senioři v Hradci Králové mohou letos znovu na základních školách navštěvovat bezplatné vzdělávací kurzy. Na jednom z nich se účastníci naučí digitalizovat jejich mnohdy i desítky let staré vzpomínky. Se vším jim pomáhají děti, které navzdory svému věku, dobře vědí, jak si třeba s diapozitivy nebo videokazetami poradit. 

Čtěte také

Na Základní škole Bezručova na Pražském Předměstí v Hradci Králové právě skončilo vyučování a většina dětí míří domů. V jedné z učeben žáky na jejich místech střídají lidé, kteří ve školních lavicích seděli naposledy před několika desítkami let.

„Já vás tady vítám na první hodině našeho kurzu digitalizace pro seniory. Dnešní hodina, si myslím, pro nás pro všechny, bude nejtěžší, nejnáročnější.“ Účastníky vítá zástupce ředitele školy Tomáš Novák a s ním také skupinka žáků.

Kromě seznamování je čeká ještě první přihlášení do počítače a registrace do speciálního programu na digitalizaci médií. „Kdo z vás budete chtít digitalizovat klasické obyčejné fotky? Třikrát, jasně. Kdo z vás máte klasické negativy? Raz, dva, tři, čtyři, pět, šest.

Čtěte také

Kromě fotek a negativů si žáci dokáží poradit i s diapozitivy nebo VHS kazetami. Připraveni jsou ale téměř na všechno, co se v minulosti k uchovávání vzpomínek používalo. „Máte někdo, přemýšlím, kolikátka to byl film. Osmička! Čtyři lidé. A má někdo ještě něco jiného? Co gramofonové desky? To také zvládneme!

Každému ze seniorů asistuje buď jeden, nebo více žáků. Spolu s Dagmar Vávrovou sedí v poslední lavici Kuba s Martinem. Úspěšně si poradili s nefunkčním e-mailovým heslem a teď pracují na registraci do digitalizačního programu. „Myslím, že pojednou kluci ke mně domů.
„Příště si to znova zopakujeme. Když tady dáte stáhnout zdarma, tak tady se objeví taková ikonka.
„Já si myslím, že si příště s sebou vezmu noťas.
„To si vezměte, vemte si klidně i ty VHSky.

Co budeme digitalizovat, co je v plánu? „Já mám na VHSce nahranou svatbu mého syna, který už je ženatý 30 let, takže bych to chtěla přehrát.

Čtěte také

Děti na kurzech tráví svůj volný čas dobrovolně. Některé z nich chodí s výukou pomáhat každoročně, pro jiné, třeba pro Maju, Nelu a Adélu, je to premiéra. „Je strašně zajímavé nejen zjistit to, co tady po nás ti lidé chtějí, ale něco se dozvíme i o nich samých a něco oni o nás.

Z vás se vlastně tady stávají takoví dočasní učitelé, je to tak? „Je fajn si vyzkoušet učit, protože v lavicích jsme vždy jako děti a vlastně si nemůžeme vyzkoušet naučit někoho jiného to, co víme my.

Bezplatné kurzy pro seniory pořádá hradecká radnice od roku 2008 a tradičně je o ně velký zájem. Kromě práce s počítačem nabízí magistrát ve spolupráci se šesti hradeckými základními školami taky kurzy angličtiny nebo španělštiny.

Spustit audio

Související