Díky letošnímu průběhu zimy nemusejí lyžaři jezdit příliš daleko. Toho využívají i školáci na sjezdovce v Nýrsku

13. leden 2017

Průběh letošní zimy umožňuje provoz i níže položených sjezdovek. Jednou z nich je i sjezdovka v Nýrsku na Šumavě. Areál, který leží necelých 500 metrů nad mořem, byl vloni v provozu jen několik dní. Teď se blýská na lepší časy. Místní sjezdovku využívají už od konce prosince i školy. Místo vyučování ve třídě, tráví děti z nedalekých Klatov část dne lyžováním.

I když je dopoledne a všední den, na sjezdovce v Nýrsku se to hemží dětmi. Na svahu předvádějí své lyžařské umění žáci z prvního stupně základní školy, mají totiž Den na sněhu. Je to taková jejich předpremiéra před lyžařským výcvikem v šesté a sedmé třídě.

Děti samozřejmě nelyžují samy, dohlíží tu na ně čtyři učitelé, v čele s Vítězslavem Šklebeným, který je ředitelem Základní školy v Tolského ulici v Klatovech: „My se snažíme děti vést ke sportu a k pohybu. Já sám jsem tělocvikář a tak k tomu mám blízko. Když to sněhové podmínky dovolí, děláme pro první stupeň každý rok aspoň jeden den na sněhu. Studenti druhého stupně potom jezdí na klasický týdenní lyžařský kurz. Na ten, pokud to samozřejmě rodiče zaplatí, mohou naši žáci jezdit od šesté až do deváté třídy každý rok.“

Děti mají k dispozici přibližně 300 metrů dlouhou sjezdovku, která je středně prudká s krátkým dojezdem

Dvě hodiny na lyžích a šup zase zpátky

Podle Vítězslava Šklebeného je logisticky jednodušší jezdit do lyžařského areálu v Nýrsku než do Železné Rudy. Zároveň obrovskou výhodou sjezdovky je, že je vidět ze spodu až nahoru. Tím pádem má pedagogický dozor potřebný přehled o všech dětech. Na svahu s dětmi stráví přibližně dvě hodiny. Potom se vrátí zpět do školy, žáci se naobědvají a odcházejí domů ve stejný čas, jako kdyby seděly normálně v lavicích.

Sjezdovka v Nýrsku má obrovskou výhodou, je vidět ze spodu až nahoru. Tím pádem má pedagogický dozor potřebný přehled o všech dětech

„Na lyžích jezdím od pěti let. V únoru se s rodiči chystáme do Alp. Tady se mi to líbí, a i když je to v Alpách větší, tady se mi lyžuje dobře,“ říká jeden z žáků, František Kukula.

Děti mají k dispozici přibližně 300 metrů dlouhou sjezdovku, která je středně prudká s krátkým dojezdem. „Tohle je zatím nedodělaný dětský areál, který ještě zasněžíme a od příštího týdne zde bude dětská školička,“ popisuje maminka provozovatele, Lenka Koryťáková. Areál v Nýrsku je v plném provozu po několika letech. Otevřený je zhruba od 9 do 16:30 a každý den je tady i večerní lyžování.

autor: jik
Spustit audio