Díky vstupnému se na koupališti v  Janovicích nad Úhlavou zbavili nevítaných návštěvníků

24. červenec 2013

V Janovicích nad Úhlavou zpoplatnili přírodní koupaliště. V minulých letech ho totiž prý někteří lidé z tamní ubytovny začali používat jako vanu a prádelnu zároveň, a většina místních tak na koupaliště odmítala chodit. Letos tam proto město zavedlo poprvé v historii vstupné. Celý den v areálu přijde návštěvníky na dvacet korun.

„Jo, dřív jsme tam chodili, ale teď se musí platit. To udělal starosta, on nechtěl, abychom tam chodili, my z ubytovny,“ říká Hana Červeňáková, jedna z obyvatelek ubytovny. Dvacet korun vstupného se jí zdá hodně, kdyby se totiž chtěla jít vykoupat celá její rodina, zaplatili by přes 200 korun.

„Teď se děti chodí koupat tady do toho potoka. Když nemají peníze. Když jsou peníze, tak jdeme.“

„Hlavně nám to zakázali kvůli tomu, že se tam děti chodily koupat v oblečení, v botách. Některé z nich ani neznám, byly třeba úplně odjinud. Taky třeba Němci tam skákali v hadrech,“ připojuje se asi dvanáctiletý chlapec z janovické ubytovny.

„Nejsme jenom my, jako Romáci, to normálně český děti,“ zlobí se Hana Červeňáková: „Dvacet korun každý bude platit. Nikdy to tady nebylo, až teď to zavedli. To je rasista, to je hrozný,“ láteří.

Na koupališti naopak panuje spokojenost a lidé tam vstupné vítají. Jako třeba místní Miroslav Bufka:

„My jsme rádi, že už to máme konečně zpoplatněný, že už tady není tolik takových lidí, kteří by tu neměli být. Máme tady velkou ubytovnu a je tady spousta dalších ubikací, takže je s tím tady problém,“ říká. A vybírání vstupného si pochvaluje i mladá maminka Eva Toušková:

„Pro lidi, kteří se sem stahovali, je to teď nedostupné. Tak je to příjemnější, protože když to bylo zadarmo, tak to bylo téměř nepoužitelné. Tak jsme sem prostě nechodili.“

Díky zpoplatnění koupaliště získal brigádu osmnáctiletý student Luboš Drmola: „Mojí náplní je samozřejmě vybírat vstupné a dohlížet na děti, aby nedělaly něco špatného, aby neskákaly ze zábradlí a takové věci,“ vysvětluje s tím, že pokud by se přece jen vyskytl nějaký problém s neukázněnými návštěvníky, je napojen na bezpečnostní službu.

Koupaliště je zpoplatněné od 9. července, žádné problémy tam ale zatím nezaznamenali.

autor: en
Spustit audio