DinoPark představuje vzácný druhohorní jehličnan

12. květen 2006

DinoPark v plzeňské ZOO letos zahájil už čtvrtou sezónu. Nachází se v něm zhruba třicet prehistorických zvířat v patnácti scénách, kdy skupinová zvířata jsou znázorněna v tlupě a individualisté jsou umístněni samostatně. Téměř všechny modely jsou ozvučené a tři z nich se dokonce umí hýbat. Součástí expozice je také 3D kino, kde se promítá krátký film o vzniku života na Zemi a pomocí speciálních 3D brýlí je možné si užít některé scény hodně plasticky. Jednou z letošních novinek, která stojí za obdivování, je unikátní rostlina z dob dinosaurů. Vzácný druhohorní jehličnan druhu Wollemia nobilis (wollemia vznešená), byl před 12 lety objeven v Austrálii.

Jehličnan měří 180 centimetrů a je umístěn v DinoParku. Návštěvníci ho mohou obdivovat do konce října, kdy bude přemístěn do přezimovacího skleníku. Rostlinu objevil v roce 1994 v parku Wollemi nedaleko Sydney strážce parku David Noble v počtu několika desítek kusů. Je natolik jedinečná, že pouze několik málo vědců zná přesné místo výskytu. Pro botaniky je setkání s rostlinou, která žila na Zemi už před 175 miliony let, stejným zážitkem, jakým by bylo pro zoologa setkání s živým dinosaurem.

Logo

Strom se teprve letos dostal do Evropy i do Česka. V dubnu ho představili v Botanické zahradě v Praze-Troji a na výstavě Flora Olomouc. Rostlinu uvede i DinoPark Vyškov, který bude otevřen 20. května letošního roku. Vyškovský DinoPark je po Plzni druhým v Čechách. Další pak existuje v Bratislavě.

autor: mkl
Spustit audio