Divadelníci šli průvodem Vendelín vstříc nové sezóně

7. září 2023 09:00, aktualizováno

Letos už poosmé prošel Plzní průvod Vendelín. Divadlo J. K. Tyla tak každoročně symbolicky otevírá novou divadelní sezónu v Plzni a v Plzeňském kraji.

Průvod vyšel z Mlýnské strouhy a přes sadový okruh došel až k Velkému divadlu, kde soubory Divadla J. K. Tyla připravily pro veřejnost bohatý program, sestavený z ukázek oper, baletů nebo připravovaných muzikálů.

Průvod Vendelín vyšel poprvé do ulic v roce 2014. Své jméno získal po herci, režisérovi a divadelním řediteli Vendelínu Budilovi, který v roce 1902 stál u otevření Velkého divadla a jako jeho ředitel zde působil deset let. „Vendelín je náš patron, proto v čele průvodu neseme jeho trojrozměrnou podobiznu stylizovanou podle Budilovy nejslavnější role – Krále Leara,“ řekl ředitel divadla Martin Otava.

V letošním roce ztvárnil Vendelína Budila herec Zdeněk Hruška. „Je to pro mě velká čest, zvlášť proto, že jsem v angažmá zatím ne moc dlouho. Jsem vlastně třetí sezónu v angažmá a už jsem dostal příležitost ztvárňovat Vendelína Budila, takže je to pro mě velká čest a moc si toho vážím,“ uvedl herec.

První představení, která v nové sezóně uvede 9. září Divadlo J. K. Tyla v Plzni, je opera Prodaná nevěsta od Bedřicha Smetany (Velké divadlo) a muzikál Billy Elliot skladatele a zpěváka Eltona Johna a libretisty Lee Halla (Nová scéna).

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio