Dnes se budou oceňovat nejlepší profesionální hasiči z celého Česka

25. říjen 2017

Slavnostní ceremoniál se odehraje na zámku ve Zbirohu na Rokycansku. Z celého Česka bude oceněných celkem 95 hasičů.

Medaile a plakety dostanou u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu jak příslušníci a zaměstnanci hasičského sboru, tak taky zástupci ostatních složek integrovaného záchranného systému, státní správy a dalších organizací. Pět ocenění udělí hasiči za záchranu života.

Tři vyznamenání poputují do Plzeňského kraje. Náměstek krajského ředitele Plzeňského kraje Martin Toman dostane Medaili „Za zásluhy o bezpečnost". Problematikou požární prevence se totiž soustavně zabývá skoro dvacet let.

Oceněný bude i nestor Letecké záchranné služby

„Čestnou medaili" si převezme lékař Michal Mareček, který se věnuje bezmála 40 let urgentní medicíně. „Michal Mareček je nestorem mezi lékaři Letecké záchranné služby. V Plzeňském kraji patří mezi zakladatele systému Letecké záchranné služby, a přestože v říjnu loňského roku ukončil svoji kariéru vojáka z povolání, s Leteckou záchrannou službou nadále spolupracuje jako civilista,“ popsala mluvčí hasičů Plzeňského kraje Pavla Jakoubková.

Služební medaili „Za věrnost 1. stupně" si převezme velitel požární stanice v Horažďovicích - Oldřich Balíček. Pracuje tam od roku 1985 postupně jako hasič, hasič-strojník a dnes jako velitel družstva, který zkušenosti předává novým hasičům.

Statečné a výjimečné hasiče má i Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji bude podle tiskové mluvčí generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky oceněný jeden hasič. Bude to Jiří Buček z hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje. Ten taky dostane služební medaili „Za věrnost 1. stupně", protože u sboru slouží více než 30 let. Osvědčil se jako velitel zásahů a má za sebou i výjimečné výsledky.

autoři: mkl , jik
Spustit audio