Dnes začaly Srdíčkové dny

25. březen 2019 11:15

Sbírka Jarní Srdíčkové dny obecně prospěšné společnosti Život dětem začala právě dnes. Pomůže dětským pacientům po celé zemi.

V Česku dnes začíná 19. ročník Jarních Srdíčkových dnů. Pořádá ho obecně prospěšná společnost Život dětem, která se snaží pomáhat dětským pacientům v celé zemi. Kromě Plzně se k akci přidaly Blovice, Horní Bříza, Rokycany, Klatovy, Nýřany a Stříbro.

Sbírka běží ode dneška do pátku, ale protože dobrovolníky jsou většinou studenti, tak přesný termín záleží na tom, kdy je škola uvolní. Nejvíce budou podle organizátorů Srdíčkové dny probíhat od pondělí do středy. 

Studenti budou lidem nabízet různé předměty za minimální poplatek 30 korun. Samozřejmě je možné přispět i větší částkou. „Na  jarní srdíčkové dny jsme připravili úplně novou sadu magnetek se zvířátky, které jsou hodně oblíbené. Novinkou jsou dřevěné barevné kolíčky, které mají v sobě magnet a jsou ideálním pomocníkem pro uchycení vzkazů na ledničku,“ uvedla ředitelka společnosti Život dětem Maria Křepelková.

Studenty, kteří budou jmenované předměty nabízet, poznáte podle toho, že u sebe budou mít zapečetěnou plátěnou kasičku s logem Život dětem, kde je sluníčko a srdíčko, a igelitovou tašku se stejným logem. S sebou musí mít povolení sbírky a plnou moc. Na kasičce většinou bývá i jméno dobrovolníků a informace, odkud jsou, aby si je každý mohl zkontrolovat. 

Sbírka pomůže nemocným dětem v rodinách, ústavech i dětských domovech

Sbírka každý rok vybírá prostředky na pomoc rodinám, které musejí zvládat péči o těžce postižené dítě. I proto se letos stal tváří kampaně malý Adámek z Klatov.

„Je to krásný čtyřletý chlapeček, který se bohužel narodil se spinální atrofií, což je nemoc, která postupně ochabuje svaly. A tyto děti potom nutně potřebují hodně rehabilitovat, aby se ty svoje svaly naučily používat. Samozřejmě sbírka nebude sloužit jenom pro Adámka, ale i pro další vážně nemocné děti, kterých je u nás opravdu hodně,“ popsala  Maria Křepelková. 

Vybrané prostředky kromě konkrétních rodin pomůžou i dětem v dětských domovech, v ústavech pro handicapované děti, v dětských stacionářích a dalších zařízeních. Tam za ně pořídí například rehabilitační a výukové pomůcky, hračky nebo ozdravné pobyty pro děti.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová
Spustit audio