Dny vědy a techniky v Plzni zvou na únikovou hru, pokusy i roboty

6. září 2017

35 expozic letos nabídnou Dny vědy a techniky v centru západočeské metropole. 12. ročník tradičně pořádá Západočeská univerzita. Řadu věcí si zájemci budou moci vyzkoušet na vlastní kůži.

Na náměstí Republiky a před Západočeským muzeem v Plzni budou vědci, učitelé i studenti v pátek 8. a v sobotu 9. září předvádět netradiční experimenty, kouzla a moderní techniku. Řadu věcí si přitom mohou zájemci i sami vyzkoušet. Jedním z takových prvků je také úniková hra.

„Zamkneme nějakou partu do našeho stanu a tam musí během 20 minut vyřešit nějaký úkol, aby se z toho stanu dostali. Ty úkoly jsou všechny směřovány na to, že se nacházíme v prostředí polární základny Západočeské univerzity. Dojde tam k nehodě a ti dotyční musejí vyřešit sérii kroků tak, aby se z té problémové situace dostali," popsal princip únikové hry vyučující pedagogické fakulty Západočeské univerzity Jan Krotký.

Vyzkoušet si lidé mohou i laserové bludiště nebo chytrý hasičský oblek. A zajímavostí je mnohem více. Malým i velkým návštěvníkům bude k dispozici nová studentská formule a budou si moci zkusit ovládat robotického slona postaveného z lega.

„Lidé si také hravou formou zkusí naplánovat rozvoj území města Plzně, mají možnost si nechat změřit tlak, zkontrolovat ostrost zraku a za pomoci astronomického dalekohledu mohou pozorovat sluneční aktivitu," doplnila další aktivity mluvčí univerzity Kamila Kolářová.

Dny vědy a techniky se letos neobejdou bez dopravních omezení

Vzhledem k mezinárodní situaci musejí organizátoři respektovat opatření Policie České republiky, a proto letos akce poprvé přinese i dopravní omezení v centru Plzně. V pátek i v sobotu vždy od devíti do sedmnácti hodin bude zcela uzavřen vjezd na náměstí Republiky a také do přilehlých ulic, to se týká Dominikánské, Františkánské a také Dřevěné. Platit ale bude několik výjimek.

„Vjezd bude povolen pro svatby, ty budou mít objízdnou trasu. Dále se sem samozřejmě dostanou složky integrovaného záchranného systému, městská hromadná doprava nebo lidé, kteří v těch ulicích bydlí a také zásobování," vyjmenovala výjimky mluvčí univerzity Kolářová.

Dny vědy a techniky mají hlavně ukázat, že věda může být zábavná a v různých podobách nás provází v každodenním životě.


Podrobnosti o expozicích a programu jsou k dispozici zde.

„Taky tam chceme předvést, že technické vědy nejsou žádným strašákem, že se tam dělají zajímavé věci a že to není jen o tom, že by tam museli drilovat matematiku. Je možné, že to i někoho ovlivní a potom jde třeba i studovat tu techniku nebo nějaký jiný obor, který lidi tam zaujme," vysvětlil rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček.

Součástí programu Dnů vědy a techniky v Plzni je také prohlídka provozu teplárny s odborným výkladem. Příležitost vidět na vlastní oči, jak vzniká teplo a elektřina, mají zájemci po oba dny konání kace vždy v 9:00 a ve 13:00 hodin.

autoři: Směna ČRo Plzeň , mkl
Spustit audio