Do budovy bývalého Prioru v Plzni se po půl roce vracejí obchody

11. duben 2018

Objekt, který loni opustila a prodala společnost Tesco, patří firmě Ameside, propojené s developerskou společností Amadeus. Ta chtěla před lety stavět místo zbouraného kulturního domu Inwest v sousedství Teska obchodní centrum Corso za 2,5 miliardy korun. Plány ale překazilo plzeňské referendum.

Nyní se Ameside dohodla s obchodními řetězci Lidl a Hervis. V Prioru budou ale prodávat dočasně. Zatím není známo, jak dlouho. Obchodní dům z roku 1968 pravděpodobně čeká demolice kvůli chystanému přerodu celé velké oblasti, řekl mediální zástupce Ameside Karel Samec.

Po několikaměsíčních úpravách prostor se obě prodejny otevřou 16. dubna. Tesco zde ukončilo prodej v půlce října 2017. „Návrat obchodů určitě pomůže k oživení spodní části Americké ulice v Plzni a zlepší komfort nákupních služeb na tomto místě, byť dočasně. Vyšli jsme vstříc i obyvatelům, kteří si na lednové veřejné diskusi mimo jiné postěžovali na absenci obchodu s potravinami," uvedl Tomáš Jícha z Ameside.

Obchod na Americké třídě opět ožije

Lidl obsadí přízemí a Hervis první patro čtyřpodlažní budovy. Ostatní prostory nebudou využívány i vzhledem ke stáří stavby a dodržování bezpečnostních parametrů. Celý suterén nyní slouží jako základna pro podpěru přízemí kvůli dodržení bezpečné nosnosti podlahy, kde se budou prodávat potraviny. Budova má i přes částečnou modernizaci v 90. letech už jen omezené využití. Celková plocha v součtu prodejních, skladovacích, veřejných či technických prostor je kolem 10 800 metrů čtverečních.

Ameside připravuje projekt na novou multifunkční městskou čtvrť vymezenou spodní částí Americké ulice, Sirkovou ulicí a Denisovým nábřežím. Spolupracuje s architekty kanceláře Chapman Taylor, kteří se podílejí na architektonických návrzích v souladu územní studií města. Plzeň studii schválila loni na podzim.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio