Do kostela na Dobré Vodě se vrátily zvony

3. září 2018 14:15

Kostel sv. Vintíře na Dobré Vodě u Hartmanic se po více jak 70 letech dočkal nových zvonů. Ty původní roztavili nacisté na munici.

V neděli 2. září se poprvé Šumavou nesl zvuk tří nových zvonů, které zdobí věž kostela svatého Vintíře na Dobré Vodě u Hartmanic. Zvony jsou pojmenované Sv. Vintíř, sv. Benedikt z Nursie a Panna Marie Bolestná a čtvrtý malý zvonek bude v blízké době viset v kapličce kousek od Dobré vody.

Dobrá Voda je malá osada asi s 20 obyvateli, ležící 2 kilometry od Hartmanic. Až do roku 1989 byla součástí a správním střediskem rozsáhlého vojenského výcvikového prostoru. Patří ke starým poutním místům, sílu zázračné studánky můžete okusit u pramene hned vedle kostelíku, kde také byly kdysi prosté lázně. Dnes můžete v kostele, jenž je jako jediný na světě zasvěcen sv. Vintíři, obdivovat unikátní skleněný oltář a křížovou cestu od výtvarnice Vladěny Tesařové. Navštívit můžete také muzeum Dr. Šimona Adlera, umístěné v rodném domě tohoto významného rabína a učence.

Kostel i zvony měly nelehký osud

Zvony se do kostela vrátily po dlouhých 76 letech. Během první světové války je totiž odvezli vojáci a roztavili. Farnost sice pořídila nové zvony, ale v roce 1942 je musela odevzdat Hitlerovi. Nacisté je opět roztavili na munici a od té doby zvony v Dobré Vodě nebyly. I v dalších letech měl kostel pohnutý osud, od padesátých let byl využíván armádou jako stáj a později jako vojenské skladiště. Obnoven a znovu vysvěcen byl v roce 1995 u příležitosti 950. výročí úmrtí sv. Vintíře.

Cesta zvonů na věž nebyla jednoduchá, nejprve bylo nutné pozvat truhláře a další řemeslníky, aby věž na zvony připravili. Původně měly zvony být na ruční pohon, ale protože v Dobré Vodě nemají zvoníky, budou nakonec poháněné elektřinou. Velký kus práce odvedl Páter Kulhánek, který je velmi řemeslně i technicky nadaný, takže sám nastavoval stroj, který spouští zvonění.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová