Do plzeňské ZOO vás zaveze vláček

9. červen 2006

Vláček se třemi vagóny začne ještě v červnu jezdit z centra Plzně do zoologické zahrady. Souprava pro zhruba 60 cestujících nebude jezdit po kolejích, ale na kolech po ulicích. Tím, že odveze lidi přímo z centra, měla by zároveň alespoň částečně vyřešit problém s nedostatkem parkovacích míst pro auta u ZOO. Vláček by měl jezdit hlavně o víkendech a jednorázové jízdné by mělo být asi pět korun. Jízdní řád i to, zda se jízdné například nezačlení do vstupenky, se bude ještě upřesňovat.

Jak uvedla náměstkyně primátora Marcela Krejsová, navázalo se na tradici - kdysi byla v Plzni dětská železnice, která do zoologické zahrady jezdila. Rekonstrukce zchátralé trati by ale byla pro město příliš nákladná, takže se rozhodlo o koupi podobné soupravy, jaké jezdí například v některých přímořských letoviscích. Plzeň vláček od českého výrobce koupila za necelé dva miliony korun.

Logo

Souprava bude patřit ZOO, které je městskou příspěvkovou organizací. Provozovat ho budou dopravní podniky, protože mají licenci na veřejnou dopravu. První neveřejná předváděcí jízda by měla být 15. června, od následujícího víkendu by měl vláček začít jezdit přímo z plzeňského náměstí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio