Do Plzně přijeli váleční veteráni na Slavnosti svobody. Včetně osvoboditelů z roku 1945

3. květen 2013

V Plzni začínají Slavnosti svobody, které připomínají osvobození Plzně na konci druhé světové války. Slavnosti se zúčastní i pět amerických válečných veteránů, kteří se přímo podíleli na osvobozování Plzně nebo západních Čech. Přijede i několik belgických veteránů, příbuzní válečných hrdinů a další hosté. Ti všichni se účastní oficiálního programu – pietních aktů nebo besed s veřejností.

„Já si nejvíce vzpomínám na přechod sudetské linie, když jsme jeli na město Domažlice a jak Češi, které jsme osvobozovali, nás vítali podél cest a nabízeli nám občerstvení včetně piva a měli v očích slzy naděje a potěšení, že jsou osvobozeni od nacistů,“ popsal své vzpomínky z konce druhé světové války sedmaosmdesátiletý James Duncan.

Jako hrdina si nepřipadá, prý jako vojáci plnili svou povinnost. „A je nám velkou ctí, že jsme mohli být součástí lidí, kteří osvobozovali Československo,“ dodal Duncan.

Osmaosmdesátiletý George Thompson, který za druhé světové války opravoval tanky, zamířil k exponátu vystavenému v plzeňské zoologické zahradě.

„Tank, který vidíme v zoologické zahradě, je tank Sherman. Je to jeden z prvních tanků, který přijel do Plzně na náměstí. Já jsem byl mezi těmi, kteří přijeli jako první do Plzně na náměstí. Motor v tanku je původně motor z letadla, který vzali z letadla a dali ho do tanku. Fungoval úplně krásně a já jsem ty tanky opravoval,“ zavzpomínal George Thompson.

Letošních Slavností svobody se účastní i legendární manželský pár Marta a Steve Masonovi. Konec druhé světové války byl pro ně osudový.

„Když jsem poprvé vyrazil do centra Plzně s kamarádem, tak mě zaujala jedna slečna – jela tam na kole, měla bílé kraťasy, bílou blůzu a já jsem říkal: Ty jo, to je holka, s tou bych si klidně něco začal. A kamarád mi říkal: Ne, tu už nikdy neuvidíš. Ale když jsme potom večer přišli na večeři, tak se otevřely dveře a tam se objevila jedna slečna, a byla to právě ta, na kterou jsme koukali na náměstí,“ popsal setkání dnes pětadevadesátiletý Steve Mason.

Pak následovalo sedm dní procházek a povídání. Při odjezdu Steve Martu ujistil, že se pro ni za tři roky vrátí. To také splnil. S sebou v roce 1948 přivezl svatební šaty a do Ameriky si odvážel Martu Mason coby svoji manželku.

„Já tady v Plzni studovala jeden rok medicíny a když Steve přijel, tak jsem toho nechala a jela s ním a dnes toho vůbec nelituji. Protože když sedívám zpátky, tak bylo to opravdu dobré rozhodnutí a nikdy jsem toho nelitovala. Měli jsme čtyři krásné děti, dvě dcery a dva chlapce, máme sedm vnoučat a už jsme spolu 65 let,“ uzavřela Marta Mason.

Slavnosti svobody začínají dnes a potrvají až do pondělí.

autor: mkl
Spustit audio