Do šumavských kostelů se vracejí zvony

3. srpen 2021

Po celá desetiletí byla Šumava bez zvonů. Řadu z nich z této oblasti za války odvezli nacisti a věže pak dlouho na své nové zvony čekaly. Některé z nich už se jich dočkaly a zvony zase zní šumavskou krajinou. Také Kašperské Hory nebo Strašín dostávají nový hlas.

Svěcení zvonů v kostele ve Strašíně

Poustevník a mnich, bratr Anděl pořídil před třemi lety tři zvony pro poutní kostel svatého Vintíře v Dobré Vodě u Hartmanic, a ještě jeden pro nedalekou kapličku. Zvony se tak do Dobré Vody vrátily po 76 letech. Ty původní totiž v roce 1942 odvezli nacisté. Bratr Anděl dorazil i do šumavského Strašína. Tamní poutní kostel Narození Panny Marie měl donedávna jeden zvon. Dnes má díky bratru Andělovi tři.

Zvony se na Strašín vůbec nemusely dostat

Poustevník a mnich, bratr Anděl to na počátku vůbec neměl jednoduché. Strašínský farář Petr Koucký ho totiž několikrát odmítl. Nevěřil, že by někdo mohl farnosti věnovat zvony zadarmo. Situaci se však podařilo zachránit a neústupný pan farář změnil svůj postoj a bratra Anděla přijal.

„Dostal nějaké vidění nebo pokyn od Panny Marie a bral to tak, že je to úkol boží a že ho musí splnit a nenechal se odradit ani hulvátem farářem,“ pousmál se farář Petr Koucký. Farnost za zvony nemusela zaplatit ani korunu. To, že je ve strašínském kostele o dva zvony více, někteří považují za zázrak a boží dar. Novým strašínským zvonům, které nesou název Josef a Maria, letos v červenci požehnal českobudějovický biskup Vlastimil Kročil.

I Kašperské Hory dostávají nový hlas

V kostele svaté Markéty na náměstí v Kašperských Horách byly od války jen provizorně zvony ze hřbitovního kostela. Díky iniciativě Šumavského kulturního spolku a jeho sbírce s názvem Zvony pro Šumavu dostávají Kašperské Hory nový hlas. Právě tento týden při Kašperskohorské pouti se do kostela na náměstí vrací dva opravené a tři úplně nově odlité zvony.

„Mám velikou radost, protože se naplňuje můj dětský sen. Když jsem kdysi navštívil zvonici jako malý kluk, velice depresivně na mě zapůsobila prázdná místa na zvonici. Tehdy jsem si řekl, že by bylo dobré zvonici opět zaplnit a rozeznít celou Šumavu,“ radoval se historik Vladimír Horpeniak ze šumavského kulturního spolku.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio