Do světa nostalgických povídek Oty Pavla vás zaveze přívoz v Luhu pod Branovem

3. říjen 2016
Česko – země neznámá

Povídky Oty Pavla zavádějí čtenáře do krásné přírody kolem Berounky a do křivoklátských lesů. Nejde přitom o vymyšlené příběhy. Ve středočeském Luhu pod Branovem v domě převozníka Karla Proška prožil Ota Pavel nejkrásnější chvíle svého dětství. Místní přívoz se mu vryl do paměti a vlastní příběhy zvěčnil v poutavých povídkách.

Karel Prošek zajišťoval pro celé okolí spojení se světem. Nejbližší most v Roztokách je totiž vzdálený pět kilometrů, a tak lidé jeho přívoz hojně využívali. Znamenal spojení s kostelem, hřbitovem, posloužil, když bylo nutné zajet do protější hospody u Rozvědčíka na pivo a dokonce převážel i dobytek. Dnes slouží spíš turistům, cyklistům a rekreantům.

Karel Prošek kdysi převážel cestující na dřevěné pramici. Dnes má jeho vnuk Václav Prošek k dispozici pramici kovovou, ale dodnes převáží tradičně na ruční pohon. Bidlo, se kterým musí převozník ovládnout loď, je dlouhé asi pět metrů, což vyžaduje zručnost i sílu.

Protější břeh řeky Berounky je v místě přívozu vzdálený pouze 60 metrů, ale třeba při větru nebo silnějším proudu je jízda značně obtížná. V těsné blízkosti přívozu se nachází malý ostrov, kde Ota Pavel chytil jako malý kluk svou první rybu. Právě tento ostrov je zmíněn v jeho povídkách Černá štika a Moje první ryba.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.