Do zámku Kynžvart se vrátí puška, kterou odvezl americký voják

17. květen 2006

Do zámku Kynžvart na Chebsku se má o prázdninách vrátit puška, kterou si odvezl voják americké armády domů za druhé světové války. Jeho rodina před časem kontaktovala kastelána Miloše Říhu a slíbila, že brokovnici vrátí do sbírek zámku. Podle Říhy je z popisu a fotografií, které jsou k dispozici, zřejmé, že jde o loveckou brokovnici vyrobenou kolem roku 1925. Pravděpodobně nebyla exponátem v kynžvartském kabinetu kuriozit, protože jde o běžně používanou loveckou zbraň majitele panství nebo některého z hostů či z personálu. I když ale puška nepatří k nejvzácnějším exponátům, má kastelán zájem o to, aby se vrátila na zámek.

Americký major Earl D. Johnson si vyhlédl na konci války místo pro velitelství v zámku Metternichů v Kynžvartu. Objevil tam brokovnici a odeslal ji do USA. "Tatínek mi ji dal, když mi bylo deset let. Mohl jsem s ní lovit. Od té doby jsem ji používal k lovu," líčil kastelánovi v dopise příběh brokovnice majorův syn Marc. Později se však rozhodl, že by měl pušku vrátit tam, odkud ji otec vzal. Spojil se s kastelánem díky kontaktu uvedenému na internetových stránkách zámku.

Logo

Metternichův zámek Kynžvart je ojedinělou ukázkou venkovské reprezentativní rezidence ve stylu vídeňského klasicismu a empíru. Je vsazen do rozsáhlého přírodně-krajinářského parku. Kníže Metternich byl rakouský státní kancléř a přední postava evropské politické scény první poloviny 19. století. Za jeho života bylo na Kynžvart soustředěno velké množství uměleckých předmětů, sbírky mincí, medailí, porcelánu a zbraní a proslulá kancléřova knihovna s unikátními rukopisy a prvotisky.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio