Dobřany budou mít unikátní střelnici s olympijskými parametry

23. září 2019 11:40

Ani korunu pravděpodobně nezaplatí Dobřany na jižním Plzeňsku za novou sportovní střelnici s olympijskými parametry. Sloužit bude policistům nebo myslivcům.

Vojáci, policisté, reprezentační sportovní střelci, ale i myslivci nebo milovníci palných zbraní, nová střelnice v Dobřanech by měla sloužit naprosto všem. Díky olympijským parametrům by také mohla hostit evropské nebo světové šampionáty v brokové nebo kulové střelbě. Tyto myšlenky jsou zatím jen na papíře, ale už příští rok by se mohlo začít stavět.

„Základem je pět brokových střelišť kombinovaných s trap a skeet, to jsou olympijské disciplíny, centrem je nekrytá tribuna,“ tak nějak si představuje novou střelnici Bohumír Pokorný. Kdysi reprezentační střelec, teď šéftrenér armádního klubu Dukla Plzeň, který zpracoval několik návrhů podob budoucího střeleckého areálu.

Sám Pokorný má na jeho skutečně realizaci enormní zájem. Výrazně by se totiž odlehčilo současnému střeleckému centru v Plzni-Lobzích, kterému šéfuje. „Městská policie chce s námi sepsat smlouvu, ale já je sem nemohu pustit, protože je to další hlukové zatížení, takže aby to neohrozilo reprezentaci a nás jako sportovce, tak to nejde. Tyhle vojenské a policejní složky a vězeňská služba by mohly střílet tady,“ vysvětlil.

Mělo by jít o unikát

Na české poměry unikátní bude 800 metrů dlouhé střeliště, kde můžou trénovat vojenští ostřelovači. Své místo tu mají mít i biatlonisté. Do Dobřan ale mohou jezdit zastřelovat své zbraně nebo skládat zkoušky také myslivci. Těch je jen v Plzeňském kraji 7 000, jak doplňuje za plzeňské amatérské brokaře Vladimír Štandera: „Je tady x tisíc držitelů zbrojních průkazů. To položení střelnice v blízkosti dálnice i letiště je také dobré.“

Jako ochranné valy poslouží odpadní zemina

Základem střelnice budou 12 metrů vysoké ochranné valy. Ty od sebe oddělí jednotlivé střeliště. Dobřany by za ně nemusely zaplatit ani korunu. Nejméně 100 milionů Kč by měly získat od firem, které zaplatí za uložení odpadní zeminu. Právě ty budou tvořit základ valů. „S trochou nadsázky lze říci, že to nejhorší, co se nám může stát, je to, že nám zůstanou valy, zajímavý areál a peníze na účtu, a my budeme přemýšlet, co mezi ty valy umístíme a co se zbytkem peněz,“ řekl nezávislý starosta Dobřan Martin Sobotka.

Město zatím společně s Českým olympijským výborem podepsalo memorandum o záměru novou střelnici postavit. Teď se ještě čeká na podpis Plzeňského kraje. Pak můžou začít jednání o vybudování valů a zároveň s tím práce na projektu technického zázemí střelnice. Náklady ve výši 5 milionů korun slíbil uhradit Plzeňský kraj. A kdyby mohl zaznít na dobřanské střelnici první výstřel? Podle velice hrubých odhadů nejdříve za 5 let.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová
Spustit audio