Dobřany jako jedno z mála českých měst příští rok nezdraží vodu

23. říjen 2012

Šestitisícové město Dobřany na jižním Plzeňsku jako jedno z mála českých měst příští rok nezdraží vodu. A zatím není vyloučené, že tady voda dokonce mírně zlevní. Dobřanům se totiž podařilo po tříletém jednání uzavřít desetiletou smlouvu s novým provozovatelem. Ten se navíc zavázal, že do vodohospodářské infrastruktury investuje 13 milionů korun.

Veřejnou zakázku na nového provozovatele vypsalo město hned po dokončení velkého projektu staveb vodovodů, kanalizací a čistíren Čistá Radbuza v roce 2009. Řízení trvalo tři roky, zdrželo se také kvůli odvolání jednoho z účasníků k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Výběr nového provozovatele vodohospodářské infrastruktury byl ale nakonec velmi úspěšný, říká starosta Dobřan Marek Sýkora zvolený za nezávislé: „Vysoutěžili jsme provozovatele takovým způsobem, že se nám v absolutním součtu ta voda zlevnila. To znamená, můžeme dát daleko více na investice, na rekonstrukci, obnovu či budování nové vodohospodářské infrastruktury ve městě. My ještě budeme zvažovat, jako samospráva města, zda občanům vodu v příštím roce vodu zlevníme, určitě co ale můžu slíbit občanům, že ji rozhodně nebudeme zdražovat.“

Logo

Smlouvu s novým provozovatelem posvětilo ministerstvo financí, defnitivně o ní rozhodne zastupitelstvo 31. října. O tom, kolik v dalších letech lidé v Dobřanech za vodu zaplatí, bude záviset také na její spotřebě. Vzhledem k tomu, že náklady na provoz vodohospodářské infrastruktury a výrobu vody bývají vyšší, platí nepřímá úměra: čím méně vody lidé spotřebují, tím více pak za ni musí zaplatit. Vodné a stočné se dnes v Dobřanech pohybuje kolem 60 korun včetně DPH.

autor: lum
Spustit audio