Dobřany upravují městskou zeleň. Pomáhají při tom místní dobrovolníci

6. květen 2020 15:35

Šijí a rozdávají roušky nebo roznášejí jídlo seniorům. Dobrovolníci z Dobřan na jižním Plzeňsku mají stále co dělat. Naposledy se pustili do úpravy městských záhonů.

Záhon naproti základní škole na třídě 1. máje v Dobřanech vytvořilo a oselo afrikány, cíniemi a kosmosy osm nadšenců. Po celou dobu na ně dohlížela dobřanská zahradnice Milena Vladyková:

„Kluci se chopí rýčů, a potom i děvčata pomocí motyček, rýčů očistí drny. Ty budeme dávat do kolečka. Oprášíme z toho co nejvíce země, abychom jí potom nemuseli na záhonu doplňovat. Všechny kořínky, suché i zelené části rostlin původního trávníku se pokusíme vypreparovat.“

Sehnat dobrovolníky? V Dobřanech na jižním Plzeňsku to problém není. A to ani v případě, když se jedná o tak trošku špinavou práci - rytí a pletí městských záhonů. I tohle je ale pro některé lidi během koronavirové krize vítané zpestření

Sehnat dobrovolníky nebyl podle Matouše, který dal nadšence dohromady, žádný velký problém. A to ani v případě, když se jedná o rytí a pletí městských záhonů. Všichni totiž chtějí hlavně pomoci. Do úprav zeleně se dobrovolníci zapojili poprvé. „Jsem velmi ráda, že se dobrovolníci zapojili i do té zahradničiny. Zatím je to jednorázová akce, když se to ale osvědčí a budou třeba chtít, určitě vymyslíme ještě další akce,“ řekla městská zahradnice.

Kromě záhonů u základní školy je potřeba se postarat i o další městské plochy. „Přímé výsevy už jsme udělali o kousek dál na třídě 1. máje, dále v sídlišti, kde budeme provádět ještě keřovou výsadbu a na podzim se celé místo doplní ještě stromy,“ uzavřela Milena Vladyková.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio