Dobřany v rámci úspor vyměnily staré veřejné osvětlení za LEDkové, občané si teď stěžují na špatnou viditelnost

23. únor 2023 19:54, aktualizováno

Snažíte se kvůli vysokým cenám energií šetřit? O to samé se pokouší i města a obce. Třeba tím, že nahrazují staré výbojkové veřejné osvětlení za nové LEDkové. Jenže například v Dobřanech na jižním Plzeňsku není dle občanů po výměně světel v některých ulicích skoro vidět.

Obyvatelé Dobřan si stěžují, že je ve městě málo světla

Rozkolísané ceny elektřiny donutily města a obce šetřit. Jednou z možností je modernizace veřejného osvětlení. Nová LED technologie je totiž daleko úspornější. Navíc umožňuje během noci měnit intenzitu osvětlení a tím ještě víc ušetřit. V Dobřanech jsou takzvané LEDky už téměř všude. Výjimkou je historické centrum města. Jenže někteří lidé si nyní stěžují, že v ulicích s novými světly není pořádně vidět, jelikož ta osvětlují menší plochu.

Problém vzniká například v ulici Oty Kovala. „V této ulici jsou od sebe jednotlivé lampy vzdálené téměř 70 metrů, správná vzdálenost by ale měla být poloviční. Je to důsledek šetření při budování této lokality na počátku tisíciletí. Teď po výměně typu svítidel občané tento problém vnímají mnohem více než dříve. LEDky totiž opravdu pocitově svítí méně, jelikož odpovídají všem současným předpisům ohledně světelného smogu,“ uvedl starosta Dobřan Martin Sobotka.

Obyvatelé Dobřan si stěžují, že je ve městě málo světla

Veřejné osvětlení v Dobřanech patří od roku 2021 kompletně společnosti ČEZ. Ta v závěru minulého roku vyměnila 850 z přibližně 1 100 světel. Případné nevhodné vzdálenosti lamp už ale podle vedoucího realizace veřejného osvícení Jana Drahoše neřešila. „Svítidla byla volena tak, aby co nejlépe osvětlovala danou oblast. Bohužel v roztečích přes 60 metrů, které jsou v této lokalitě, není možné dosáhnout optimální osvětlenosti v celé délce prostoru.“

Stížnosti jsou i na další dobřanské ulice. Vedení města nyní veškeré podněty obyvatel shromažďuje a následně je začne postupně řešit. „Musíme rozklíčovat, jestli jsou oprávněné a ve zmíněných lokalitách skutečně jde o ohrožení bezpečnosti pohybu chodců,“ doplnil Martin Sobotka. V optimálním případě by mohla úprava špatně osvětlených míst proběhnout už během léta nebo podzimu tohoto roku.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio