Dobrovolníci pomáhají s obnovou zámku ve Veselí na Klatovsku

17. srpen 2017

Rus, Španěl, Ital, Francouz a další dobrovolníci se chopili lopat a sekyr a pomáhají zvelebovat zámek Veselí na Klatovsku. Zhruba desetičlenná skupina přijela do vesničky nedaleko Janovic nad Úhlavou v rámci mezinárodního dobrovolného workcampu.

„My teď vyklízíme suť, která za několik let spadala. Snažíme se odkrýt původní podlahu, která je vyrobena z mramoru nebo nějakého podobného kamene a byla sutí celá zakrytá. Budeme pokračovat, dokud to nebude zcela bezpečné, neboť velké části zámku jsou ještě popadané,“ řekl vedoucí workcampu Marek Jirousek.

Jedním z dobrovolníků je i Gustavo z Venezuely. „ Měl jsem více nabídek na workcampy, ale nakonec jsem si zvolil Veselí, protože mi přijde zajímavý tento zámek. Je to můj první workcamp. Líbí se mi tu. Jsou tu milý lidé, příjemná atmosféra a samozřejmě skvělé pivo,“ doplňuje Gustavo.

Pomoci přijel i Pablo ze Španělska, který jezdí na workcampy už pět let. Zámek Veselí si vybral, protože ho zaujal. Navíc chtěl poznat Českou republiky, ve které je poprvé. Líbí se mu tu zeleň, milý lidé a stejně jako Gustavovi, mu chutná české pivo.

Kromě práce dobrovolníci mají připravený také program s řadou výletů. Navštívili například rozhlednu Markyta, Dobrou Vodu, šumavská jezera a dokonce i Chodské slavnosti.

Spolek Tvrz Veselí už odvedl na zámku kus práce

Spolek Tvrz Veselí pokračuje v obnově zámku. „V loňském roce se opravila střecha věže a klempířské prvky kolem. Na hrotu střechy přibyla korouhvička rodu Bechyňů. V letošním roce budeme opravovat plochou část střechy a potom nás čeká příprava projektu na opravu valbové střechy. Současně stále běží sbírka a v pátek 18. srpna tady budeme opékat buřty a doufáme, že se někdo přijde podívat a hodí nějaký příspěvek do kasičky,“ uzavřela Marta Tomanová, která je předsedkyní spolku Tvrz Veselí.

Na zámek letos přijelo devět dobrovolníků.

Dobrovolníci pomáhají s obnovou zámku ve Veselí na Klatovsku
autoři: en , jik
Spustit audio