Dobrovolníci z osmi zemí světa pomáhají v Plzni s revitalizací parku svatého Jiří

26. září 2014

Je jich osm a pocházejí z různých koutů světa. Z Hongkongu, Mexika, Japonska nebo Španělska podnikli dalekou cestu, aby na čtrnáct dnů oblékli pracovní oblečení, gumovky a rukavice a pomohli s revitalizací parku svatého Jiří v Plzni. Jako dobrovolníci se účastní mezinárodního workcampu, který připravila dobrovolnická organizace INEX ve spolupráci se společností Plzeň 2015.

„Čistíme park, protože se tady lidé prý bojí chodit. A to dřevo, které sneseme dolů, slouží na rozštěpkování a jako palivo. Takže ani to nepřijde vniveč,“ vysvětluje vedoucí projektu Petr Žabka.

Až z dalekého Hongkongu přijela do Plzně 39letá Pauly Jane:

"Je to už můj druhý workcamp, ráda poznávám nové lidi a ráda cestuju. I v Hongkongu pracuju jako dobrovolník se staršími lidmi. Do České republiky to byl 14hodinový let, v Evropě jsem už popáté, ale v Česku teprve poprvé."

Dalším dobrovolníkem je 25letý José Madrigéz z Mexika:

"Mám rád podobné aktivity dobrovolnického rázu. Přijel jsem do Plzně, protože jsem architekt, ale v budoucnu bych se chtěl víc věnovat krajinné architektuře. V České republice jsem poprvé a líbí se mi tu."

Jistou řekněme raritou workcampu je téměř 70letý Japonec Masa, který také přijel do parku pomáhat:

"Přijel jsem kvůli zaměření projektu na park, v Japonsku pracuju jako úředník a mám na starosti zazeleňování parků. O kempu jsem se dozvěděl od japonské neziskové organizace. Nejsem nejmladší, tak nemůžu dělat těžkou práci, ale myslím, že to zvládám."

Plzeň 2015 má s parkem i další plány

U svatého Jiří pracují už více než týden. „Byli jsme velmi překvapení, protože tady tu plochu udělali velmi rychle. Teď už to tady vypadá jako lesopark a dá se přes porost vidět. Je to moc hezké,“ chválí dobrovolníky Klára Salzmann, krajinářská architektka ze společnosti Plzeň 2015.

Park u svatého Jiří je velmi oblíbenou odpočinkovou zónou a také cennou přírodní lokalitou, Plzeň 2015 chce proto místo oživit i v příštím roce.

„Příští rok bychom tady chtěli vytvořit, říkáme tomu landartarium, neboli Land art laboratoř, a za účasti zahraničních krajinářských architektů, sochařů, umělců bychom chtěli vytvořit pár přírodních plastik, které by lidem toto místo zase víc přiblížily a udělaly ho zajímavějším,“ doplňuje Klára Salzmann.

Dobrovolníci tu svůj dvoutýdenní pobyt zakončí v úterý.

autor: čer
Spustit audio