Dobrovolníci zajistí nákup. Přesto někteří senioři jdou raději do supermarketu

14. duben 2020 15:30

Udržet seniory pokud možno daleko od většího množství lidí by měla služba Nákupy do domu. V Klatovech ji ve spolupráci s městským úřadem bezplatně nabízí dobrovolnické centrum Adra.

Zajistit seniorům potraviny a léky, případně pomoci s venčením pejsků. I to je jedna ze služeb dobrovolnického centra Adra v Klatovech. A i když lidí, kteří chtějí pomáhat je více než dost, senioři často raději chodí do nákupních center sami. A to i přes to, že tam zdaleka nepatří k osamoceným zákazníkům a udržet si doporučený odstup není jednoduché.

„Dostala jsem plakátek i kontakty, ale dokud můžu, nakoupím si sama. Jsou jiní, potřebnější,“ řekla před jedním z klatovských supermarketů seniorka paní Aschenbrennerová. Naopak nákup domů si pochválila Marie Baštová: „Ráno jsem si zavolala, byli to úžasní lidé. Mám nakoupeno a teď si vařím z čerstvého. Velké markety mě nedělají dobře, je tam nával. Měla jsem hrozné stresy. Jdu radši na procházku tam, kde nejsou lidi.“

Dobrovolníků je dost

Nákup seniorům zajišťuje také dobrovolník Jiří Kinský. „Z centrály dostanu jméno a adresu. Vezmu rukavice a štít a vyrazím za seniorem. Většinou už je připravený. Teď jsem dostal sáček, v kterém je bankovka a seznam. Za 20 minut jsem byl zpátky. Paní mi řekla, že příště bude nákup větší, když vidí, že to funguje.“

Každý, kdo patří do rizikové skupiny může zavolat na linky, které zřídilo město a bezplatně si nechat přinést nákup. „Dobrovolníků je mnohem víc, než vůbec dokážeme pojmout. Takže není třeba se obávat, že by senioři obtěžovali. Nákup ve velkých nákupních centrech je rizikem, určitě je lepší nechat se obsloužit lidmi, kteří to rádi udělají,“ řekl vedoucí Adry Nikola Novák.

Senioři se nemusejí bát

„Dobrovolníci nechodí dovnitř. Jsou to lidé, kteří s námi spolupracují už delší dobu anebo jsou to lidé, které dobře známe. Máme je prověřené, nehrozí žádné riziko,“ dodal Novák.

Největší zájem je o potraviny a léky. „Vyzvedávali jsme třeba i srdíčka u řezníka, která byla pro pejska. Určitě jsme schopni přivézt i basu piva, ale potřebujeme vědět dopředu, že ten nákup bude větší, aby dotyčný dobrovolník jel autem,“ sdělil Nikola Novák.

Kromě nákupů a vyzvedávání léků zajišťují dobrovolníci z Adry i venčení pejsků či psychickou podporu na telefonu. Přehled všech nabízených služeb i instrukce jak v případě zájmu postupovat najdou zájemci třeba v novém čísle Klatovského zpravodaje nebo na webových stránkách Adry.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio