Dokončení oprav v nebílovském zámku spolkne ještě miliony korun

30. srpen 2006

V zámku v Nebílovech na Plzeňsku čeká na záchranu nástropní Tuvorova freska s exotickými motivy z konce 18. století. Plzeňský památkový ústav žádá na její opravu o peníze z takzvaných norských fondů - tedy z prostředků, které určila norská vláda na záchranu evropských památek. Pokud potřebné miliony získá, do dvou let by mohla být freska pražského malíře obnovena.

Tuvorovy fresky zdobí v tuto chvíli stěny sálu a strop je zatím bez výzdoby. Malby představují středomořskou krajinu s palmami a torza antické architektury i detaily, jako jsou motýli, ptáci, opice nebo dřímající drak. Nástropní část fresky byla v roce 1968 odborně sňata, malba se musela nejdřív opatřit podkladem a zafixovat, pak sejmout ze zdiva i s vrstvou podkladové omítky, rozřezat na jednotlivé části a očíslovat. Teď je uložena v zámku v bednách a čeká, až ji zkušený restaurátor osadí zpátky na strop, což rozhodně nebude jednoduchá práce.

Nebílovský zámek byl v 60. letech minulého století určen k demolici. Zcela zchátral. V 90. letech ho začal památkový ústav postupně opravovat. Dokončení oprav celého zámku si vyžádá ještě desítky milionů korun Od roku 1998 je veřejnosti přístupná přední část zámku, zbývá dodělat ještě dvě třetiny zadní části a zahradu. Od letošního roku je rozšířena prohlídková trasa o dvě opravené místnosti a taneční sál v zadní části zámku.

Logo

V současnosti se na nebílovském zámku také koná řada akcí a například už tento víkend bude patřit květinám. Součástí Květinového víkendu bude například amatérská soutěž v aranžování květin, ukázky suchých vazeb, výstava bonsají, kaktusů, bambusů nebo českých odrůd růží ale také třeba ukázka vyřezávání květin z ovoce a zeleniny.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio