Doma je doma až do posledního okamžiku

3. listopad 2016

Takové je motto mobilního hospice v Tachově, který nabízí specializovanou službu pro nevyléčitelně nemocné. Funguje deset měsíců a do současné doby využilo jeho služeb 27 klientů. Aby vůbec mohl hospic vzniknout, musela jeho zakladatelka Iva Csanálosi sehnat víc než milion korun, protože zdravotní pojišťovny zatím tyto služby neproplácí. A teď ji čeká shánění peněz na příští rok.

„Pokud má někdo svého blízkého, který umírá a chtěl by si ho nechat doma a postarat se o něj, tak přijedeme my a pomůžeme. Máme k dispozici lékařky, onkoložku, internistku a algezioložku. Pracuje pro nás sedm registrovaných zdravotních sester, sociální pracovnice, duchovní psycholog a dobrovolníci. Celý tento tým může rodině pomoci a postarat se o umírajícího a to 24 hodin denně,“ řekla Iva Csanálosi, zakladatelka mobilního hospicu v Tachově.


Potřebné informace jak mobilní hospic v Tachově podpořit najdou zájemci na adrese www.hospictachov.cz.

Mobilní hospice nejsou financované zdravotními pojišťovnami, což znamená, že provozovatelé musí shánět peníze na provoz.

„Kromě toho, že pečujeme o naše klienty, tak je pro nás velkou zátěž shánět finance. A bohužel ještě nemáme pokrytý provoz hospicu na příští rok a spoustu peněz stále schází. Pořád jsme závislí na darech a grantech,“ doplnila paní Csanálosi.

Potřebujeme peníze i odborníky

Tachovský hospic potřebuje na rok 2017 sehnat nejen 1,5 milionu korun na provoz, ale i další kvalifikované zdravotní sestry na pracovní úvazek.

„Bývala jsem praktická lékařka a dělala jsem algeziologii čili léčbu bolesti. Mezi mé úkoly patří hlavně dávkování léků proti bolestem. Dále neustále sledujeme jakékoli změny, ke kterým dochází, řešíme případné komplikace nebo indikujeme další pomocné metody a mnoho dalšího,“ uvedla Alena Dostalová, lékařka mobilního hospicu v Tachově.

Mobilním hospic nabízí pomoc i duchovního, tím je Petr Vaďura. Podle jeho slov jeho hlavním úkolem je starat se o tým, takže o zdravotní sestřičky a lékařky, které jsou konfrontovány s těmi nejzákladnějšími otázkami lidské existence. A samozřejmě neustálá vidina smrti lidi ovlivňuje. Společně s nimi přemýšlí a snaží se najít útěchu, aby i ony potom útěchu mohli dávat dál.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio