Domácí roušky končí. Respirátory na scénu!

24. únor 2021 13:00, aktualizováno

Vláda nařídila povinné nošení respirátorů nebo dvou roušek od půlnoci na čtvrtek v obchodě, v provozovně služeb nebo během návštěvy zdravotnických zařízení. Plzeňskou hromadnou dopravu bude rovněž možné využít jedině s respirátorem nebo nanorouškou.

Od čtvrtka budou muset řidiči prostředků hromadné dopravy zkoumat, zda mají cestující kvalitnější ochranu dýchacích cest, např. respirátor. „Když je v tramvaji málo lidí, tak se dá říct, že člověk pozná, zda mají lidé respirátor, ale ve špičce to není možné,“ sdělil řidič tramvaje v Plzni Karel Hojer. Řidiči prostředků plzeňské hromadné dopravy proto pouštějí hlášení, které upozorní cestující na nutnost nošení ochrany dýchacích cest ve voze. Většina cestujících ale nosí respirátory již teď.

Ve vnitřních prostorech se pravidla nošení respirátoru mohou lišit

Sehnat respirátor může být aktuálně problém

Například na plzeňský magistrát si na přepážku pro občanský průkaz nebo cestovní pas mohou přijít lidé do konce února s jakoukoliv ochranou dýchacích cest. „Od 1. března je zapotřebí, aby se lidé chránili již kvalifikovaně, a to buď respirátorem nebo jiným obdobným prostředkem, který splňuje příslušnou normu vydanou ministerstvem zdravotnictví, popřípadě zdravotnickou obličejovou maskou, stačí v tomto případě jedna,“ vysvětlil vedoucí odboru správních činností plzeňského magistrátu Roman Matoušek.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio