Domažlice otevřely cyklostezku městem směrem k hranici

29. srpen 2006

Vůbec první cyklostezku mají od pondělka (28.8.) Domažlice. Téměř tříkilometrový úsek od městského bazénu do Havlovic za devět milionů korun je součástí loni zprovozněné mezinárodní cyklotrasy Řezno-Plzeň-Praha. Příští rok na něj navážou další dvě etapy, které opět připravuje Svazek obcí Domažlicka. Stezky, které povedou po zajímavých turistických cílech, mají podnítit zájem turistů o Český les.

Cyklisté dosud často využívali hlavní silnici první třídy na státní hranici, velmi frekventovanou a nebezpečnou. Domažlická radnice očekává, že stezky posílí příliv turistů z vnitrozemí i z Německa.

Místostarosta jedenáctitisícového města Jaroslav Bauer uvedl, že město dalo na stezku 4,5 milionu korun, druhou polovinu získalo z evropského programu Interreg. Do konce září vyznačí Domažlice za 70.000 korun současné lesní stezky pro bicykly z Domažlic až k hranici. Podle Bauera už měla mít radnice tuto stezku před třemi lety. Poté ale kraj přišel s vlastním návrhem nedaleké mezinárodní linie a stavba se zpozdila.

Logo

Na další dvě etapy na Luženice a Českou Kubici o délce deset kilometrů už se připravují projekty. Zadalo ho sdružení, které opět požádá o dotace. Obě stavby přijdou celkem na zhruba 20 milionů korun. Domažlice se na nich budou také finančně podílet v katastrech, které patří městu.

Nově otevřená stezka podél říčky Zubřiny a zahrádkářské kolonie také nahradí chybějící chodník a využijí ji kromě cyklistů matky s kočárky a školáci. Na ni bude navazovat další 1,5kilometrový úsek z Havlovic do lesní osady Hadrovec k zastávce vlaku. Tempo stavby bude záviset na rychlosti výkupu soukromých pozemků. Z turistického cíle Hadrovec už vede stávající trasa na Babylon, kterou využívá velké množství turistů.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio