Domažlice postaví komunitní centrum

25. červenec 2017

Nové komunitní centrum pro setkávání obyvatel města a okolí vybudují v Domažlicích. Bude fungovat v objektu historického pivovaru, který prochází rekonstrukcí. Hotový už je hvozd, kde vznikla pětipatrová prosklená galerie za 26 milionů korun. Další části budou mít různé využití a na některé se město snaží získat dotaci.

„Předělávat se bude jižní trakt směrem k silnici. V přízemních prostorách by mělo vzniknout nové komunitní centrum. V podkroví bude ještě místnost, která poslouží jako klubové centrum pro různé akce,“ řekla Jana Jankovcová, vedoucí městského informačního centra v Domažlicích.

Ve víceúčelovém zařízení se sály bude prostor pro společenské, vzdělávací a kulturní aktivity, které přispějí k budování vztahů a porozumění mezi lidmi s odlišným sociálním zázemím.

„V centru se sejdou zdraví společně třeba s mentálně postiženými. Může se tam dělat terapie tancem nebo využívat výtvarné dílny. Využívat jej budou i sociální skupiny vyloučených lokalit a několik místností je vyhrazeno pro sociální poradenství. S tímto projektem jsme uspěli a dostali na něj 18 milionů korun,“ doplnil starosta Miroslav Mach ze Sdružení pro město Domažlice.

Město usiluje ještě o další dvě dotace

V části západního křídla by měla vzniknout galerie. Na tu ale zatím město dotaci nezískalo. „My jsme se pokusili získat finance z Cíle EÚS pro výstavu společné historie přátelství měst Domažlice a Furth im Wald. Ta byla zatím odmítnuta, protože jsme málo zdůvodnili význam historické budovy pro toto umístění. To se pokusíme zlepšit a žádost znovu podáme v srpnu,“ uvedl Miroslav Mach.

Ve hře je ještě dotace na centrum celoživotního vzdělávání a městskou knihovnu, protože jejich současné prostory jsou nevyhovující. Město by je chtělo přestěhovat do dvou podloží historické budovy a zřídit tam centrum celoživotního vzdělávání s knihovnou. Sloužit by mělo pro výuku internetu, jazyků či technických oborů. Zda s dotací Domažlice uspěli bude jasné nejpozději v září.

Z vlastních peněz v objektu vybudují Domažlice taky minipivovar a restauraci za 20 milionů Korun. Pokud vše půjde podle plánu, práce by mohly začít v říjnu nebo v listopadu, zaberou 11 měsíců a hotovo by mělo být do konce příštího roku.

autoři: mkl , jik
Spustit audio