Domažlice se zaměřily na své seniory, nabízejí jim širokou škálu aktivit

15. říjen 2015

Pletení čtverců pro Afriku nebo kurzy sebeobrany - to je jen zlomek nabídky, ze které mohou místní senioři vybírat. Město pro ně zprostředkovává i slevy u obchodníků a v lékárnách.

Městská rada seniorů v Domažlicích i v letošním školním roce připravuje řadu akcí pro své členy i další zájemce. Jedná se o různé zájezdy, přednášky, kurzy a služby pro lidi starší 55 let. Stále větší oblibě se například těší Senior Pas, který umožňuje slevy ve vybraných obchodech, ať už jde o květinářství, lékárny či například zahradnické potřeby.

„Zájem je. Třeba kamarádky ze školy, ještě když jsme měli sraz, tak jsem jim o tom řekla a zájem měly. Nebo bývalé spolupracovnice na vsi, kde máme chalupu, tak tam taky zájem byl. Nějak se to rozkřikne mezi lidmi a zase další a další se hlásí," pochvalovala si seniorka Jiřina Přibková, která pomáhá Senior Pas mezi místní lidi distribuovat.

V současné době se už mezi seniory rozdalo zhruba 470 pasů a město se snaží nasmlouvávat stále další obchody, které by byly ochotny slevy seniorům poskytovat. Pokud se jich podaří získat dost ještě do konce roku, chce město jejich seznam zveřejnit v Domažlickém zpravodaji.

Senioři se mohou účastnit i dobročinných projektů

Městská rada seniorů v Domažlicích se také zapojila do projektu Čtverec pro Afriku. Principem je, že lidé mohou plést nebo háčkovat čtverce libovolného vzoru a barvy v předem dané velikosti a ty se pak sestaví na deku. Takové deky se potom rozdávají potřebným africkým dětem, o které se nemá kdo starat.

„Máme jich už velikou krabici, asi tak 100, 150. Rozměr je 20 x 20 cm a u kraje musí být připravena nitka na sešití. Aby to nepodléhalo clu, tak se nesmí ta deka sešívat tady v Česku, ale sešije nebo sháčkuje se až v Africe," vysvětlila jednatelka Městské rady seniorů v Domažlicích Jaroslava Kaucká s tím, že pracovnice rady seniorů přijímají hotové čtverce od dobrovolníků v sokolovně každou středu dopoledne. Kromě už upletených nebo uháčkovaných čtverců tam ale mohou lidé nosit i vlnu.

Výčet aktivit pro seniory v Domažlicích je rozsáhlý. Letos tam například pokračují i kurzy sebeobrany. Senioři se jich mohou účastnit teď během podzimu každý čtvrtek v tělocvičně domažlické školy. Kurzy sebeobrany probíhají ve spolupráci s policisty, kteří se jich i přímo účastní a seniorům poskytují nejen informace a teoretické pokyny, jak se mohou sami ubránit, ale nabízejí i praktické ukázky. Přesné termíny konání kurzů budou k dispozici na nástěnce v průčelí sokolovny.

autor: mkl
Spustit audio