Domažlická alobalová koule letos vážila 380 kilogramů

Přesně 380 kilogramů alobalu z obalů potravin nasbírali domažlické děti a senioři ve 13. ročníku soutěže o největší alobalovou kouli. Podařilo se jim o víc než 20 kilogramů překonat loňský výsledek. Do ojedinělé soutěže, která má podporovat třídění odpadů a přispět ke zlepšení životního prostředí, se každoročně hlásí jednotlivci, sourozenecké dvojice i kolektivy. Letos se kromě dětí ze škol a školek zapojili i senioři. Nejstaršímu účastníkovi bylo 80 let.

Soutěž trvá vždy během školního roku. Letos se jí zúčastnilo 98 jednotlivců a 49 kolektivů. Jednotlivci nasbírali celkem 136 kilo, vítězi soutěže se podařilo shromáždit 11,5 kilogramu alobalu. Nejlepšími sběrači mezi kolektivy byly děti z mateřské školky, které daly dohromady 23,4 kilogramu alobalu. Loni soutěžilo 108 jednotlivců a sourozeneckých dvojic a 48 kolektivů. Dohromady se sešlo 358 kilogramů alobalu.

Děti

Úkolem soutěžících je sbírat v domácnosti hliníkové obaly potravin a jiných výrobků. Odevzdaný alobal musí být čistý, bez zbytků másla, sýra, tuků a bez nalepených papírů. Do soutěže je zařazen jen alobal, nikoliv pouze věci z fólie s hliníkovým povrchem. A protože alobal se dobře tvaruje, kromě množství se v Domažlicích soutěží i tvorbě figurek. V soutěži se sešly berušky, ryby a kočky a také sněhulák. Organizátoři sesbíraný materiál odevzdají do sběru a peníze použijí na nákup cen pro soutěžící

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio