Domažličtí lesníci začali vyřezávat stromky na Vánoce

27. listopad 2019 10:20

Teplé holínky, zateplené kalhoty, rukavice a ruční pilka. Takové vybavení používají v těchto dnech lesníci, kteří v lesích na Domažlicku vybírají stromky na vánoční prodej. V mokrém mechu a listí přes pařezy a větve při tom zaměstnanci Domažlických městských lesů nachodí desítky kilometrů u Babylonu nebo v okolí Pasečnice.

„Jedná se o stromky, které nebyly zasazeny kvůli Vánocům. Jsou to nálety,“ vysvětluje Prokop Hroník, hajný Domažlických městských lesů s tím, že jejich prořezání nesmí poškodit les. Nesmí po nich zůstat velká mezera v porostu. Stromky se vybírají hlavně podle velikosti. Neměl by být moc velký a musí být dostatečně hustý a pravidelný. Lesníci nachodí i deset kilometrů za den.

„Musíme mít gumovky, teplejší bundu a ostrou pilku. Motorové pily nepoužíváme, protože jsou těžké. Stromky se pak snáší k cestě a motorová pila by nám jenom překážela,“ popisuje lesník Radek Bubeníček.

Lidé kradou hlavně jedle

Velice často se lesníci setkají s ukradenými stromky. „Hlavně se jedná o jedle, které my šetříme a lidi nám je potom chodí krást,“ stěžuje si Prokop Hroník. „Na porostech podél cest tedy stromky olamujeme. Boční větve se prostě ulomí, aby stromek nebyl pravidelný a lidem se nelíbil. Používáme i pachový ohradník, který zloděje odpuzuje zápachem.“

„Letos půjde na prodej 250 stromků z našich lesů. Jsou to pouze smrčky. Jedličky ani borovičky neřežeme, těch máme v lesích málo,“ dodává ekonom Domažlických městských lesů Josef Forst. Sortiment ještě doplnili o stříbrné smrky a kavkazské jedle z plantáží. Prodávat se bude v Domažlicích od 2. do 23. prosince.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio