Domov Čtyřlístek v Plzni umožňuje setkání svých klientů s rodinou za plexisklem

10. prosinec 2021 09:08, aktualizováno

Původně si chtěli v domově pro seniory Čtyřlístek v Kotíkovské ulici v Plzni udělat cukrárnu. Místo toho je ale teď přízemní místnost kvůli covidu rozpůlená plexisklem a bezpečně se v ní potkávají obyvatelé domova se svými rodinami.

Místnost pro návštěvy v zařízení Čtyřlístek

Každá návštěva v domově pro seniory Čtyřlístek začíná u okénka s označením „Registrace návštěv“, kde musí každý příchozí prokázat, že je očkovaný, že prodělal covid, nebo že má laboratorně provedený PCR či antigenní test. Samotná návštěva potom probíhá v místnosti, která je rozdělena sádrokartonovou stěnou, v níž jsou dvě okna z plexiskla. Z jedné strany pak sedí klient domova, z té druhé jeho blízký. Ke komunikaci slouží mikrofony a reproduktory. Naráz tu mohou být dvě návštěvy u dvou klientů.

„Někteří lidé špatně slyší a musíte jim křičet do ucha. Když ale potom sledujete, jak se ti lidé usmívají, že vidí po tak dlouhé době svoji rodinu, tak to stojí za to,“ uvedla vedoucí terapie Irena Kuncová, která pomáhá s navázáním komunikace mezi klienty a jejich blízkými.

Dostane se na každého

Návštěvní hodiny probíhají ve dvou blocích - dopoledním a odpoledním. Aby se všichni vystřídali, musí se dodržovat určitý harmonogram. „My jsme to původně propočítávali, že to vychází jednou za deset až čtrnáct dní. Ne každý má ale možnost přijít. Zatím to tak vypadá, že se na příbuzné dostane častěji, než jsme si mysleli,“ vysvětlila ředitelka domova Čťyřlístek Eva Žípková s tím, že každá návštěva se musí předem objednat a vyhrazeno má dvacet minut

Ne všem se ale tento druh návštěv líbí. „Podle mě je to pro ty staré lidi nedůstojné a musí to působit špatně na psychiku. Být za sklem jako ve vězení, je opravdu hrozné. Jaký by byl problém, dát ji do vozíku, abychom se tu s ní mohli půl hodiny projít. Oni jsou všichni třikrát očkovaní, my jsme taky očkovaní, a ještě máme respirátory, tak co ještě víc dělat,“ popsala paní Jaroslava, která přišla do domova navštívit svoji maminku.

Nepohyblivým klientům umožní domov i dál návštěvu přímo na pokoji. A to za splnění přísných protiepidemických pravidel.

Návštěvní místnost rozdělenou stěnou z plexiskla budou mít v domově tak dlouho, jak bude potřeba.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio