Dopravní policisté kontrolovali v plzeňských ulicích alkohol za volantem

4. prosinec 2018 09:25

Usednout za volant pod vlivem alkoholu nebo drog může mít nejen pro řidiče fatální následky. A právě na to už několik měsíců upozorňuje masivní kampaň: Piješ - řídíš - zabíjíš.

Podle policejních statistik letos zavinil alkohol v Plzeňském kraji 288 nehod. V porovnání s celou republikou je to čtvrtý nejvyšší počet. Preventivní kampaň Piješ. Řídíš. Zabíjíš. má za cíl upozornit účastníky silničního provozu na rizika, která jsou spojena s konzumací alkoholu v dopravě, a právě teď v období vánočních večírků, je toto téma velmi aktuální.

Součástí kampaně jsou i preventivně bezpečnostní akce. Jedna z nich proběhla v pondělí v Plzni ve Folmavské ulici. Kromě alkoholu ale policisté kontrolovali i dodržování pravidel silničního provozu či technický stav vozidla.

„Kontrolujeme například, zda je platná technická prohlídka, jestli nejsou sjeté pneumatiky, a zda mají řidiči v tomto období zimní pneumatiky. Dále jestli není prasklé čelní sklo ve stírané ploše a celkový pohled na vozidlo, zda nemá někde ostré hrany, jako je koroze a podobné věci,“ řekl policista Milan Berenklau.

Akce na alkohol byla úspěšná, přesto pokuty padly

Během jednodenní bezpečnostní akce plzeňští policisté zkontrolovali 16 vozidel. Zcela v pořádku měli své auto a doklady pouze dva řidiči.

„U řidičů nebyl zjištěn alkohol ani jiná zakázaná látka. Řidiči se například provili tím, že nebyli řádně připoutáni bezpečnostním pásem či neměli v pořádku technický stav vozidel. V jednom případě museli policisté věc oznámit příslušnému Správnímu orgánu k dalšímu projednání, protože řidič neměl v pořádku zdravotní prohlídku,“ uvedla policejní mluvčí Hana Rubášová.

Řidič, u kterého dopadne zkouška negativně, dostane od policistů vánoční pozornost v podobě stolního kalendáře

Po celém území Plzeňského kraje budou i nadále probíhat dopravně preventivní akce, při kterých se policisté zaměří především na kontrolu užívání alkoholu u řidičů motorových vozidel. Při těchto akcích budou řidičům, u kterých bude provedena dechová zkouška na přítomnost alkoholu s negativním výsledkem, rozdávány jako vánoční pozornost stolní kalendáře s grafickým zpracováním této kampaně.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio