Dotaci z programu Prazdroj lidem si rozdělí devět neziskových organizací

6. říjen 2017

Plzeňský Prazdroj podpořil organizace, které usilují o zkvalitnění života v Plzni. V rámci grantového programu Prazdroj lidem rozdělil přes dva miliony korun.

Kdo a jak velkou dotaci dostane, o tom rozhoduje grantová komise. Letos uspělo celkem 9 projektů, které si rozdělily 2,5 milionu korun. Dotaci získali organizátoři pouličního Busking festu, projektu Skryté město - na sousedské procházky, společnost Post Bellum, která chce udělat stezku mapující Plzeňské povstání v roce 1953. Sdružení Envic za peníze spustí kampaň o plzeňské městské zeleni a pivovar podpořil i vybudování plovoucího říčního mola a říční stezky na Radbuze.


Program Prazdroj lidem existuje 16 let, původně pod názvem Občanská volba. Dotaci získávají neziskové organizace, a to na svou činnost nebo na konkrétní projekty. „Jsou to věci, které nějakým způsobem zůstanou na svém místě a zkrášlí nebo oživí prostor. Ať už je to vybudování zeleně, stavba sochy a podobně,“ upřesnila Drahomíra Mandíková z vedení pivovaru. Český rozhlas Plzeň je každoročním mediálním partnerem tohoto projektu.

Podporu získala také kampaň Do práce na kole, festival Divadelní léto pod plzeňským nebem a festival světla a umění Blik Blik. Dotace pomůže i klubu vojenské historie 276. peruť RAF. Ten chce připomenout plzeňské britské královské letce.

Pamětní deska připomene válečné letce RAF

„Připomenutí bude prostřednictvím pamětní desky na památníku u karlovské sokolovny, která je jediným objektem, jenž z Karlova dnes existuje. U Sokolovny bude instalována žulová stéla a na ní bude pamětní deska, která tyto letce jmenovitě připomene včetně dat narození a úmrtí,“ říká předseda klubu Filip Procházka.

Součástí Prazdroje lidem je možnost hlasovat na internetu o projektech a rozdělit tak 100 tisíc korun. Veřejnost rozhodla, že si tuto částku rozdělí autoři pomníku letcům RAF, Busking festu a spolek, který chce vybudovat říční stezku a plovoucí molo na Radbuze.

autoři: lum , jik
Spustit audio