Dovedete si představit Vánoce v létě? Zažít je můžete v sobotu večer ve Dvoře Králové nad Labem

14. srpen 2021 09:03

V Městském muzeu ve Dvoře Králové nad Labem připravili na sobotu 14. srpna Muzejní noc. Ta se koná jednou ročně a vždy je zaměřena na jiné téma. Letos se týká zdejších tradičních vánočních ozdob, které slaví kulaté výročí. 

Čtěte také

Velké stěhování nastalo v muzeu ve Dvoře Králové nad Labem. Vedoucí muzea Dana Humlová spolu s pracovnicí Michaelou Dvořáčkovou právě přesouvají stoly.
„Chystáme Muzejní noc, která je letos netradiční. Kvůli covidovým opatřením byla přesunuta na srpen. Obyčejně bývá v květnu nebo červnu. A letos se naše Muzejní noc bude věnovat výročí 90. let založení výroby vánočních ozdob v našem městě."

„Má být nejteplejší víkend letošního léta, tak my se v muzeu pěkně ochladíme."

Co při Muzejní noci člověk uvidí?

„Tato expozice vánočních ozdob byla otevřena v roce 2014. Není tedy nejnovější, ale určitě jedna z našich nejnavštěvovanějších."

Vánoční ozdoby jsou pěvně spjaté s městem Dvůr Králové nad Labem. Jsou tu skutečné, hodně staré unikáty.

„Máme v expozici vánoční ozdoby od 30. let 20. století. To jsou prvopočátky výroby vánočních ozdob v Podkrkonoší na Královédvorsku."

Čtěte také

Dochovalo se něco podobného i jinde? Nebo se jedná skutečně o ojedinělou záležitost?
„Historické vánoční ozdoby se dochovaly ve spoustě domácností, jenže ti lidé o tom nevědí. Protože ty 90 let staré formy se používají dodnes. Tudíž se ozdoby vytváří stále dokola. Jen se zdobí trošku jinak než tenkrát."

Jsme v budově městského muzea, to ale není jediné místo, které bude v sobotu 14. srpna otevřené.
„Máme připraveny ještě expozice textilního tisku dole na nábřeží. Tam si budou moci návštěvníci prohlédnout nejen technologie tisku na látku, ale pokusíme se o takové srovnání vzorů jak na vánoční ozdoby, tak na textil. A zkusíme do toho všechny zapojit interaktivní formou. Budou si moci ozdobit svoji látku."

Muzejní noc se ve Dvoře Králové nad Labem koná jen jedenkrát ročně. A to právě v sobotu 14. srpna od 19:00 do 23:00 hodin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související