Drogy trápí česko-německé pohraničí. Experti o nich budou debatovat

16. květen 2013

Drogy jsou nejvýnosnějším zbožím v asijských tržnicích na česko-německém pohraničí. Říkají to alespoň statistiky bavorských a saských úřadů. Drogové problematice se proto ve čtvrtek bude věnovat přeshraniční beseda v bavorském Schönsee.

Při společných akcích zaměřených na výrobce a distributory drog loni čeští a němečtí policisté zabavili 83 kilogramů pervitinu. Na české straně odhalili 41 laboratoří na jeho výrobu. Počet prvokonzumentů této drogy narostl v německých spolkových zemích hraničících s Českem o více než 50 procent.

"Rozhodli jsme se tomuto tématu věnovat v rámci přeshraniční panelové diskuse. Nabídne pohled na drogovou problematiku očima odborníků, policistů i zástupců samosprávy z Česka i Bavorska," říká Václav Vrbík z Centra Bavaria Bohemia v Schönsee. Hosty budou starostové dvou příhraničních obcí, zástupce celního úřadu a experti z oblasti prevence a poradenství pro drogově závislé.

Debata začíná v Centru Bavaria Bohemia v Schönsee v 18 hodin, bude moderována v češtině i němčině, překládat bude tlumočník. Z Plzně na besedu vyjede autobus, odjíždí v 16:30 od kulturního domu Peklo. Zájemci se mohou zaregistrovat na telefonním čísle 737 281 777.

autor: čer
Spustit audio