Druhým nejhezčím kvetoucím sídlem v Evropě je Plzeň

Město Plzeň je druhým nejhezčím kvetoucím sídlem v Evropě. Stříbro v soutěži Entente Florale Europe, které získalo dalších 11 měst, mu má pomoci přivábit zahraniční turisty. Plzeň bude plaketu prezentovat na výstavách cestovního ruchu, v informačních materiálech a centrech.

Jak řekl náměstek primátora Stanislav Hajný, v zahradnické a květinové výzdobě bylo město dokonce na prvním místě, ale zkazily to popelnice na ulicích, cigaretové nedopalky a černé výlepy. Podle Hajného je stříbro v této prestižní soutěži jasným dokladem, že turisté z nejvyspělejších zemí se nemusí obávat přijet do Plzně.

Měšťanská beseda Plzeň

Komise nejvíce ocenila parkové okruhy kolem náměstí - Šafaříkovy, Křižíkovy, Smetanovy a Kopeckého sady, o něž se starají zahradníci. V Plzni totiž všechny stavby mají předepsaný podíl zeleně, včetně obyčejných parkovišť, kde jsou vysazovány stromy. Investoři, kteří v Plzni od roku 1994 postavili či rekonstruovali nemovitosti, museli hradit bez výjimky i nové sadové úpravy.

Se zahrnutím nových staveb dotace do zeleně v Plzni každoročně rostou. Peníze na její údržbu stagnují. Pohybují se kolem 40 milionů ročně. Zhruba 80 procent jde na péči o zeleň, zbytek představuje výsadba nových stromů, keřů a travin.

Plzeň se může dalšího ročníku Entente Florale Europe zúčastnit až za šest let. Do té doby bude poradenským městem pro soutěžící z ČR. Ve stejné soutěží skončil letos třetí Svojšín na Tachovsku, obec s 500 obyvateli, také z Plzeňského kraje.

Západočeské muzeum

Soutěž Kvetoucí sídla už 30 let pořádá Evropská asociace pro zahradní a krajinářskou tvorbu v Bruselu. Mezinárodní odborná porota posuzuje celkový vzhled obce, její zapojení do krajiny, kvalitu bydlení, ekologii, komunikaci radnice s lidmi i aktivní přístup obyvatel k utváření vlastního životního prostředí. Česko se letos soutěže účastnilo pátým rokem.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio