Drupi slaví 75. narozeniny

Jmenuje se Giampiero Anelli, narodil se v italském městě Pavia nedaleko Milána, kde dodnes žije a kde se po vyučení živil jako instalatér.

Budoucí hvězda populární hudby už v šedesátých letech vystupovala s rockovou kapelou The Magnets. Účast na písňovém festivalu v San Remu v roce 1973 Giampieru Anellimu nic nepřinesla, s písní Vado Via skončil poslední a nic se nedělo. Ale jen dva měsíce, protože tato píseň se najednou ocitla v britské hitparádě na sedmnáctém místě. Italskému instalatérovi najednou začali volat z nejrůznějších společností, aby přijel zazpívat jeho písničku. Ocitl se tak po boku nejslavnějších hvězd, jako John Lennon, Paul McCartney, Elton John, David Bowie a další. Onen italský instalatér měl už tenkrát přezdívku Drupi a bylo mu 24 let, když se stal hvězdou.

Za jeho úspěchem stojí italský skladatel, aranžér a producent Enrico Riccardi, který mu napsal písně jako Vado Via, Sambarió, Piccola E Fragile a Sereno É a textař Luigi Albertelli. Napsali písničky, které ve spojení s Drupiho chraplavým hlasem okamžitě chytly za srdce a dostaly se až do amerických žebříčků popmusic. Natočil písničky, které v rádiu vždycky zaberou, protože jsou melodické a zazpívané s tou nejčistší citovou účastí.

Drupiho sláva postupně klesala, ale stále vydává přibližně každé tři roky další album. Miluje Prahu a často ji navštěvuje. Nejen italskou pop-music 70. let si lze dnes jen obtížně představit bez fenoménu, který si říká Drupi.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.