Duchové věřících pomáhají zachránit zdevastovaný kostel v Lukové u Manětína

9. květen 2015

Oltáře bez obrazů, omšelé lavice, pavučiny, lešení a opadaná omítka - tak vypadá kostel v Lukové. Desítky let chátral a hrozil mu zánik, teď se ale zřejmě dočká záchrany.

Kostel v Lukové u Manětína na severním Plzeňsku dlouho bez povšimnutí chátral, už pár let sem ale jezdí turisté a fotografové z celého světa. Chtějí vidět 36 bílých sádrových postav. Duchové věřících, jak jim lidé říkají, sedí v lavicích, klečí nebo stojí a mlčky se modlí. Přitáhli i pozornost mecenášů a politiků a kostelu tak svitla nová naděje na záchranu. Autorem neobvyklých sádrových plastik je student sochařství na Západočeské univerzitě v Plzni Jakub Hadrava.

„Použil jsem živé lidi jako modely, přes ty lidi jsem kladl prostěradla, potom později i záclony namočené v sádře. Když už ta sádra po těch dvaceti minutách ztvrdne, tak se ta socha zvedne a ten nebožík se vysouká spodem."

Bílé sochy věřících se rychle staly zajímavostí, která do Lukové láká lidi z blízkého i vzdáleného okolí. A s nimi přicházejí pro kostel i tolik potřebné peníze. Na vstupném se tam už vybralo zhruba 140 tisíc korun. O kostel se v současné době stará Petr Koukl, vodí tam také turisty.

Čtěte také

„Je to unikát, nikde ve světě není kostel, který má v sobě sádrové duchy," doplnil průvodce Petr Koukl.

Přímý zisk ze vstupného ale nemá zůstat jediným zdrojem příjmů zchátralého kostela. V současné době se už zpracovává studie, která by měla zajistit další finance.

„Je hotový projekt na střechu a ty peníze doufám, že se na to také seženou. Hlavně taky věřím na práci dobrovolníků, " uvedla senátorka Milada Emmerová.

Kostel zasvěcený svatému Jiří je opuštěný už od roku 1968. Tehdy se tam při zádušní mši zřítil strop. Lidé sice z kostela utekli, znovu už se ale do něj nevrátili. Od té doby se už nikdo o kostel nestaral.

„Seděli jsme v té lavici. Měli jsme kluka, tomu byly dva roky a když začal řvát, tak jsem ho vzal, šli jsme ven a za minutu to spadlo. Spadl strop na obraz a ten veliký obraz spadl na ty lavice. Všichni utekli ven a pohřeb se dodělal venku, " zavzpomínal na smutný konec kostela pamětník a starousedlík Ladislav Matoušek.

Kostel v Lukové u Manětína je přístupný po domluvě s průvodcem Petrem Kouklem. Otevřený bude také v pátek 29. května při Noci kostelů.

autoři: sch , lum
Spustit audio